Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Týdeník pro všechny, kdo rádi vaří

8

Český kulinář č.8

PŮST NEPŮST

POCTIVÝ RECEPT NAŠICH PRAPŘEDKŮ
Proč se máme v současnosti zaobírat pravidly, která hlásala církev bohabojným lidem v dobách nedostatku a časech nouze. Vždyť se nám den co den podbízejí nabídky rozličných obchodníků s potravinami všeho druhu.
více...

Proč se máme v současnosti zaobírat pravidly, která hlásala církev bohabojným lidem v dobách nedostatku a časech nouze. Vždyť se nám den co den podbízejí nabídky rozličných obchodníků s potravinami všeho druhu.

Můžete namítnout, že čtyřicetidenní půst před svátky jara možná drželi kdysi dávno naši předkové z důvodů úcty k Bohu a řádu, a také proto, že ke konci zimy mizely povážlivě zásoby potravin. Ano, to je pravda ale nelze pominout ani skutečnost, že většina náboženských pravidel měla a má dodnes svou hlubokou vazbu na přirozený rytmus života, který i přesto, že žijeme v civilizované části světa, se nás chtě nechtě dotýká.
Můžeme si koupit všeliké ovoce a zeleninu bez ohledu na měsíc v roce nemluvě o masu a uzeninách. Prostě z hlediska možností konzumu není nějaký půst vůbec nutný. Naproti tomu náš organismus, ať se nám to líbí nebo ne, vnímá změny teplot, délku slunečního svitu ale i stále silnější vibrace směřující k době, v našich krajích zvané všeobecně jaro. Bylo by možné uvést stovky případů jak je důležité dobře se na toto očekávané období nového života připravit. Proto už před dávnými roky ctili naši prapředkové půst, jakési odříkání nebo chcete-li, změnu stravovacího režimu a to především proto aby byli zdraví nejen na těle ale i duši.

Není třeba vracet se ke Kristově půstu v poušti trvajícímu 40 dnů ani rozebírat drobné odchylky pravidel pro dokonalý a nedokonalý půst. Nejpodstatnější je ten fakt, že po určitou dobu nastolená jakási střídmost jídelníčku bude každému z nás ke prospěchu. Proto aby nedošlo k jistým nedorozuměním připomenu, že podle křesťanské tradice se půst drží šest dnů v týdnu (v neděli ne) a dále, že není pro děti, nemocné a těhotné i oslabené.
Jsem hluboce přesvědčen o tom, že praktiky našich předků mají místo i v dnešním světě konzumu a dostatku, který nás obklopuje. Proto je pro vás v následujícím textu připraven jednoduchý souhrn pravidel, který vychází ze zvyků ctěných déle než tisíc roků.

POSTNÍ DESATERO PRO DNEŠEK

Předjarní půst se může docela dobře stát jednoduchým ozdravným prostředkem pro vaše zdraví, který je navíc dostupný bez velkého násilí a drastických dietních metod.

Místo masa luštěniny
Hrách, fazolky, čočka, cizrna, sója, boby a další jsou jednoznačně výborným zdrojem bílkovin a dalších cenných látek. Nejideálnější pro výživu je jejich kombinace s obilninami.
Když maso tak z ryby
Rybí maso patří mezi nejdokonalejší potraviny. Je snadno stravitelné a rybí tuk je jediný vpravdě ozdravný omastek z říše živočichů.
Sýry namísto uzenin
Zkuste proto namísto tradičního balíčku s nějakou krájenou uzeninou koupit kousek kvalitního sýra. A nešetřete přitom neboť dobrého a výborného stačí jen trochu.
Více obilí a méně mouky
Všeobecně víme, že celozrnná mouka je zdrojem síly a energie stejně jako ochranných látek a prvků, které naše tělo nezbytně potřebuje. Pozor jezte celozrnné, ne jen přibarvené.
co nejlepší oleje
Tuky nutně potřebujeme k životu a tak si dopřejte kvalitu a kombinujte několik druhů, pokud možno přirozenou cestou vyrobených olejů. Ne náhodou označují některé kultury olej za elixír života.
Denně zeleninu a ovoce
Kysané zelí, mrkev a celer, cibule či pórek jakož i brambory a česnek. To je tradiční paleta v místě a čase obvyklá. K tomu nějaké lupení či výhonky a třeba sušené ovoce.
oříšky místo chipsů
Prostě místo regálů s drahým a povětšinou nezdravým chroustáním navštivte v obchodě poličku se sušeným ovocem, oříšky a podobnými poklady.
zdravé Sladké
Jednoduše cukr tmavý třtinový a hlavně med a případně i tmavou melasu či javorový sirup a podobné přirozené sladkosti, které spolu s cukrem přinášejí tělu důležité látky pro zažívání.
čerstvé a kvalitní
Asi se shodneme na tom, že čerstvé a pravidelné jídlo je základem stravy stejně jako vše přirozeně pěstované a chované a poctivě vyrobené.

Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]