Aby bylo hned od počátku jasno. Pohanka a tatarka jsou dvě slova ale vtahují se k trojbokým semenům jedné rostliny, která vládne četnými zázračnými kouzly a je jenom na nás, zda si je připustíme k tělu.
Dnešním hlavním tématem je POHANKA, rostlina kterou sem k nám do Evropy dovezli Tataři. Proto se jí nějaký čas říkalo tatarka ale vzhledem k tomu, že nájezdníci z Asie byly všeobecně nazýváni pohany, dostala ona rdesnovitá, jednoletá rostlinka jméno pohanka a nosí ho už od nějakého 13. století dodnes. Dlouhou dobu (několik století) byla pohanka spolu s prosem a ječmenem na předních místech v hitparádě zrnin a její zářnou éru popularity poničil především nástup brambor a následně pak intenzifikace a kolektivizace zemědělství. Soubor pokrmů soudružsky a jednotně normovaný naší vlasti, malá trojboká semínka křehké rostlinky s načervenalými lodyhami z našich jídelníčků docela škrtnul.
Jsem moc rád, že se v současnosti pohanka vrací do našich kuchyní. Je to totiž velice mocná a kouzelná potravina. Vždyť si představte, že dovede vpravdě opravovat krevní potrubí. Ano cenný rutin, obsažený v pohance, dává pružnost našim cévám a ten kdo trpí nadměrnou tvorbou modřin, koho trápí křečové žíly a podobné nepříjemnosti nechť si naplánuje do stravy pravidelně pohanku.
Další pohankové kouzlo spočívá v tom, že dovede udržovat v těle některé vitamíny především vitamin C a dokonce umí jeho účinek zesilovat, což se projevuje především v naší obranyschopnosti. Pomáhá také v hospodaření našeho těla s vápníkem, upravuje hladinu cholesterolu.
Tatarka (nemyslím tím ochucenou majonézu) působí jako regulátor při hospodaření našeho těla se škroby a cukry, což je velmi dobré každému a diabetikům dvojnásob.
Kouzelná je také vláknina, kterou pohanka obsahuje. Zabraňuje vznikům zácpy a staré i moderní bylináře ji zařazují mezi léky na léčbu hemeroidů ale také oparů i jiných neduhů. Pohanka celkově napomáhá k očistě organismu, ale nechci vás obtěžovat dalšími fakty a výčtem vitaminů, esenciálních kyselin a minerálů, které pohanka obsahuje, to si raději přečtěte na níže uvedených odkazech. Prostě pohanka je kouzelnice k pohledání a vzhledem k tomu, že není obilnina ale víceméně příbuzná naší rebarbory uvítají její výživové hodnoty s potleskem všichni naši bližní celiaci, tedy osoby, kterým je zapovězen konzumovat lepek.
Pohanku zle konzumovat syrovou, jen dopředu namočenou. Nejlepší pro různé úpravy a ochucení je spařená pohanka. Můžete z ní tvořit sladké i slané kaše, placky ale i knedlíky. Výborná je přimíchaná do bramborové kaše. Hodí se vhodit na závěr do jakékoliv polévky, přidávám ji rád do nejrůznějších salátů, třeba zelného s křenem, můžete z ní tvořit sladké dezerty a stejně tak ji udělat jako když připravujete rizoto.
Prostě s kouzelnou pohankou stojí za to v kuchyni pravidelně čarovat.
RECEPTY S POHANKOU: POHANKOVÉ PLACKY, POHANKOVÉ KNEDLÍČKY, POHANKOTO SE ŽAMPIONY, POHANKOVÝ DEZERT
ODKAZY: zdravá výživa.net / bioklub / vikipedie
Určitě si vy, kteří máte za povinnost připravovat jídlo pro své blízké, čas od času povzdychnete: co mám zase vařit! A býváte přitom beznadějně bezradní či dokonce mírně naštvaní. Při té příležitosti začne člověk jaksi poměřovat své zásoby v lednici ve špajzu či případně potěžkávat zmrzlé kusy neznámých surovin v mrazáku. K tomu všemu váží své chutě a choutky a současně si k jednotlivým nápadům vybavuje reakce svých milých. V neposlední řadě je třeba vybavit si co že to vařil minule a předminule a vzpomenout i na to co že to měli děti ve škole v jídelně. A když už se zdá, že je jasno, co že bude k večeři, uvědomí si, že zrovna nemá čas stát dvě hodiny u sporáku. Prostě není to vůbec jednoduché spřádat plán pro každodenní stravu.
A právě v okamžicích, kdy se člověk dostane ve svém osnování jídelníčku do stavu jisté beznaděje se jeho podvědomím nesou opakovaně přijímané informace o tom, že konzervu s rybou otevřete naprosto snadno a že po otevření vás ovane dech zdraví a pohody. Nebo že zmrazená placka těsta v nízké krabici vyčaruje ve vašem obydlí atmosféru slavnosti jako na dovolené v Itálii. Ještě rychleji se z hlubin podvědomí vynoří talíře polévky s tak velkými kousky zeleniny a knedlíčky, že si našinec musí při vaření připadat vpravdě jako kouzelník a mág když dovede z útlého sáčku nakrmit rodinu i s prarodiči. Ale prosím co si špinit kuchyni ozývají se další hlasy a z hloubi nevědomí vás zvou na něco proklatě dobrého a lákají vás na vůně, kterým nelze odolat.
Je asi pravda co nám ony hlasy našeptávají. Co se s něčím pachtit, klohnit, něco loupat a ještě se bát, že se dílo nepodaří. Stačí jít a vše si koupit. Vždyť těstoviny jsou už hotové i s instantní omáčkou, oplatky tak báječné že si obyčejné buchty nemusí dělat vůbec starost s kynutím a venkoncem dvě nebo tři sušenky nám zajistí dostatek energie nejenom na dopoledne a řekl bych nejméně na čtyři dny.
Víte co moji milí, zapomeňte na poctivé domácí jídlo a pečivo. Je to zdlouhavé, nadělá se přitom nepořádek, musíte myslet co všechno potřebujete. Prostě nevařte a když tak jen rychlovky z polotovarů – navíc si přitom skrze reklamu připlácíte na svou oblíbenou televizi, časopisy i noviny, krášlíte billboardy okolí sinic a stěny domů a to se, jak se říká, vyplatí.
VAŘTE CHYTŘE A UŠETŘÍTE ČAS I PENÍZE ...