Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Týdeník pro všechny, kdo rádi vaří

5

Český kulinář č.5

KDYŽ SE ŘEKNE SMETANA

KLASIKA, KTERÁ OSLOVÍ A POTĚŠÍ KAŽDÉHO
Ve světě hudby je to Má vlast, Prodaná nevěsta a další stovky a tisíce taktů krásné muziky - v kuchyni to je svíčková na smetaně, kulajda a desítky jiných lahodných a jemných pokrmů a lahůdek.
více...

Ve světě hudby je to Má vlast, Prodaná nevěsta a další stovky a tisíce taktů krásné muziky - v kuchyni to je svíčková na smetaně, kulajda a desítky jiných lahodných a jemných pokrmů a lahůdek.

Vzhledem k tomu, že tyto stránky jsou věnovány vaření, je nabíledni, že se nepustím do rozboru a výkladu děl velikána české hudby, nicméně se pokusím napsat skromnou kompozici na téma: mléčný tuk jemně rozptýlený v mléce.

V předehře nechť zazní táhlé vzdálené tóny, které nás lehce propojí s dávnou historií lidského rodu a jeho úsilím chovat skot i jinou havěť, mimo jiné proto, že dává mléko. Téměř v zápětí se postupně rozehrává hlavní motiv bělavé, matečné, životodárné tekutiny, který provází všechny další takty, zaměřené k lahodné emulzi mléka a tuku v koncentraci 10 – 35 procent, zvané všeobecně smetana.

Až když se odehraje úvodní part vystoupí do popředí vpravdě hymnický chorál, který zcela zřetelně vyjadřuje schopnost smetany uhladit a propojit chutě, pozdvihnout téměř jakoukoliv potravinu z všednosti. V tu chvíli se chorál rozvíjí do dílčích motivů připomínajících svíčkovou, králíka i rozličnou zvěřinu, jakož i plíčky upravené na smetaně a jakoby z povzdálí se mísí houpavé tóny chutnající po krémových polévkách, zadělávaných pokrmech a ragú. Přitom zcela svébytnou, hluboce srdeční linii vytváří ve skladbě souběžně znějící part v němž je střídavě vyzdvihována houbová, koprová, sýrová a mnohé další omáčky.

Když se zdá, že kompozici už nelze ničím povýšit, vynoří se z doposud nenápadného chvění osvěžující melodie vysokých, jasných tónů, která provází nástup kysané smetany, jež je dominantní pro druhou část kompozice. Celé allegro je svěží a člověk náhle cítí, jak snadno dokáže trochu kysané smetany okouzlit například boršč či šťouchané brambory s pórkem, jak snadno vyčaruje rozličné omáčky, které lehce překonají těžkost majonéz. Když se pak rozezní vrcholná variace, člověk jakoby ucítil na jazyku ovoce s kysanou smetanou a tóny medu a máty. Vše ještě chvilku doznívá a vlní se až téměř do ticha.

Z něho vyrůstá a sílí původní motiv matky a mléka, který je jakoby kouzlem vyšlehán do závěrečné části skladby zvané rondo. Ano je to velmi jednoduchá nicméně úchvatná až oblačná oslava smetany, které říkáme důvěrně šlehačka. Těžko zle slovy vylíčit vpravdě rajskou hudbu nesoucí slastnou chuť zmrzlin, ovoce a pražených mandlí s karamelem v kypré náruči smetany. Člověku se na konci skladby zdá, že je v nebi. A právě takovou moc má prostá smetana.                     

Dopřejme si hymnické smetanové tóny při našem všedním i svátečním vaření a nenechme se zlákat bělavými náhražkami vytvořenými nepřirozeně v továrnách.

Prostě smetana je klasika, která každého osloví a potěší.

DEKLARACE - E

Vzhledem ke stálým útokům a cílenému poškozování našich jmen a činů deklarujeme touto listinou svou bezúhonnost a veskrze dobrý vliv na zdraví lidí.

My níže podepsaní se chceme jednoznačně ohradit proti urážlivým a odsuzujícím postojům široké lidské veřejnosti a zvláště pak proti nekalým marketingovým akcím, které lidově řečeno, „hážou nás éčka do jednoho pytle“.

Je zcela průkazné a vašimi četnými studiemi potvrzené, že celá řada přídatných látek v potravinách, (aditiv) označovaných velkým písmenem E a příslušným číslem, nemá žádný nepříznivý vliv na lidské zdraví, ba co víc, je člověkem užívána už po celá staletí a často mu i významně prospívá.

Budeme velice rádi, pokud si tuto skutečnost uvědomíte. Vaše morální a mentální podpora prospěje nejenom nám níže podepsaným ale věříme, že i vám samotným.

Podepsáni:

E: 100 - kurkumin, 101 - riboflavin, 140 – chlorofyly, 150a – karamel, 160a – karoten, 160c – paprikový extrakt, 161b – lutein, 162 – betalainová červeň, 170 – uhličitan vápenatý, 175 – zlato, 270 – kyselina mléčná, 290 – oxid uhličitý, 300 – kyselina askorbová (vitaminC), 306-8 – tokoferol, 322 – lecitiny, 410 – karubin, 440 – pektiny, 901 – včelí vosk, 948 - kyslík

více na: http://www.bezpecnostpotravin.cz
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]