Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Týdeník pro všechny, kdo rádi vaří

3

Český kulinář č.3

KLÍČKY K ŽIVOTU

Možná, že netušíte, jak jsou rostlinné výhonky unikátní potravinou
  Významní odborníci na výživu označují klíčky, čili rostlinné výhonky jako nejčerstvější zeleninu, kterou si může člověk vypěstovat v podstatě kdykoliv a kdekoliv.  
více...

Probuzená semínka

Významní odborníci na výživu označují klíčky, čili rostlinné výhonky jako nejčerstvější zeleninu, kterou si může člověk vypěstovat v podstatě kdykoliv a kdekoliv.
Klíčky luštěnin, či obilovin ale drobných semínek vojtěšky a mnohé dalších jsou i uprostřed zimy významným zdrojem vitaminů A, C, D, E, K a řady B, obsahují vápník, fosfor, magnesium, železo ale i velmi cenné bílkoviny. Jsou v nich potvrzeny látky které zvyšují naši vitalitu, posilují imunitu a prodlužují náš život. Mohl bych vás zahrnout celou řadou příkladů, kdy právě klíčky luštěnin jednoznačně nejrychleji vyléčili kurděje, v sanatoriích se používají k léčbě závažných onemocnění jogurty s rozmixovanými naklíčenými semínky slunečnice. Polovina hrnku pšeničných klíčků obsahuje více bílkovin než čtyři vejce a tak podobně.
Zázračná revoluce
Při klíčení se v semenech velmi rychle změní veškeré do té doby spící hodnoty živin. Škroby a oleje ze kterých veskrze semínka jsou se během několika hodin přetvoří v aminokyseliny tedy bílkoviny, enzymy a jednoduché cukry. Náhle se tu nachází vitaminy, například obsah vitaminu C se během klíčení zvýší v semínku o 600% a stejně pozoruhodný je nárůst vitaminů řady B. V klíčcích jsou také cenné enzymy které dokáží seřídit naši přeměnu látkovou, tedy hospodaření s živinami. Prostě a jednoduše stojí za to naplánovat si doma naklíčení semínek.
Jak semínka probudit
V podstatě potřebujete pouze vodu, trochu světla, přímé slunce není nutné a přiměřené domácí teplo. Nejprve je dobré semínka propláchnout a ve větším množství vody a vyčistit je přitom od nečistot apod. Pak je nechte podle jejich velikosti nabobtnat. Dobré je předem si pro tento účel převařit vodu a nechat ji odstát. Potom už je nechte na vzduchu a světle. Pro nakličování se dají koupit i speciální nakličovaní misky ale docela vám postačí pro tento účel síto uložené v misce, protože během dne je nejméně třikrát, ale klidně i častěji propláchněte vodou. To proto aby semínka měla dostatek vláhy a aby nezačala kvasit a zahnívat. Během dvou až pěti dnů budete mít k dispozici naprosto čerstvou zeleninu. Totiž naklíčené semínko už není obilninou či zrninou ale gastronomicky se řadí k zelenině.
Jak se s klíčky vaří
Nejlépe je nevařit je vůbec, jen je přidat do salátů. Případně je jen kratičce spařte nebo osmahněte ve směsi jiné zeleniny, nebo jen zahřejte třeba v dušené směsi těsně před dokončením. Klíčky jsou, ostatně jako jiné výhonky jemnou zeleninou, může se stát, že dýchnou trochu nepříjemnou, zatuchlou vůni ale věřte, že to není chyba. Jsou navíc velmi snadno stavitelné a vůbec nezatíží naše zažívání. Věřte, že čočka i jiné luštěniny naklíčením přestanou způsobovat obvyklou plynatost v našich útrobách.
Co dát klíčit
Všechny druhy luštěnin, čočka klíčí nejrychleji, fazolky mungo a sója mají vysoké výživové parametry. Poněkud déle klíčí obiloviny jako špalda, nahý oves a třeba žito. Velmi dobře klíčí semínka vojtěšky, řeřichy, hořčice, sezamu i červené řepy.
Pamatujte
Místo všelikých zázračných preparátů z fabriky je lepší „klíčový“ prostředek vitality „made in nature“! 

cukr versus cukr

Předkládáme vám část záznamu ze soudního líčení ve sporu cukru proti cukru. Pro zlepšení orientace v celém procesu je jeden z cukrů bílý (rozuměj rafinovaný) a druhý tmavý (rozuměj přírodní).

cukr bílý - mé přednosti oceňují miliony lidí v nejvyspělejších zemích světa a důrazně se ohrazuji proti tvrzením, že moje sladká služba lidstvu je v tomto procesu označována škodlivou a nebezpečnou. Přináším lidem nic více a nic méně pouze čistou sacharózu, čistou energii.

cukr tmavý - to jistě, milí oponente, nutno ale dodat, že vaše, už tolikrát adorovaná čistota, přináší lidem velké nepříjemnosti neboť jak už jsem zdůraznil v úvodní řeči, lidské tělo potřebuje k tomu, aby vaši jakož i moji sacharózu rozštěpilo a přeměnilo na energii některé vitaminy skupiny B a také minerály, nejvíce chrom a zinek a také vlákninu a další látky a tyto vám, bílému cukru rafinovaně chybí

cukr bílý - ohrazuji se proti vašim narážkám na mou rafinovanost

cukr tmavý - omlouvám se a beru svá poslední slova zpět. Nicméně opakuji, že nemáte díky své čistotě vitaminy a minerály jakož i vlákninu tak jako je s sebou byť za cenu jistého zabarvení nesu já. Navíc jsou to látky přirozené ze třtiny nebo řepy a tudíž každým organismem přirozeně vítané.

cukr bílý - ale prosím vás, kdyby vaše zabarvení, jak říkáte, bylo žádoucí, proč by lidé vyráběli moji čistou kvalitu. Řekněte mi proč tedy lidé nezůstali u černočerných kaší a odvarů a vynalezli cukr prachový a práškový, krystalový a pískový či krupicový a také kostkový

cukr tmavý - myslím si, že to lidé udělali z jakési arogance jejich rozumu, a že si vůbec neuvědomují katastrofické důsledky nadměrné konzumace vašich bílých variant. Jen tu a tam někteří znalí lidé pojmenují vaši konzumaci pravými jmény. například doktor Yudkin z londýnské university nazval svoji pravdivou knihu o cukru zcela přesně: Čistý, bílý a smrtelný.

cukr bílý - no to je neslýchané takto veřejně urážet mou čistotu

cukr tmavý - ale tady nejde o urážku, tady jde o konstatování objektivní pravdy v tom smyslu, že vaše konzumace opravdu způsobuje celou řadu závažných kardiovaskulárních poruch tím, že lidské tělo štěpením vaší bělosti likviduje své zásoby zinku, stejně tak je tomu i v případě milionů lidí trpících kvasinkovými infekcemi, to se týká především žen a mohl bych uvádět i další případy nervových poruch, bolestí hlavy a problémy se zažíváním nemluvě o nemoci zvané lidově cukrovka, která decimuje další miliony osob. Nechci to ale rozvádět, protože o tom budou svědčit u našeho sporu zástupy občanů

cukr bílý - velmi rád si, pane kolego, počkám na svědky kteří vám poví jak skvělé jsou zákusky, zmrzliny, jak lahodné se stanou nápoje mají-li dostatek, podotýkám čistého cukru. Ale o těchto vášních a slastech života vy s vaším podivným přídechem a zabarvením navozujícím pocit čehosi nečistého nemůžete mít tušení.

potud tedy malý výňatek letitého sporu cukr versus cukr - jen pro pořádek připomínáme, že svrchovaným a nejvyšším soudcem v tomto procesu je každý z nás...     

Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2017 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]