Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Týdeník pro všechny, kdo rádi vaří

27

Český kulinář č.27

VELIKONOČNÍ HODY

Je určitě dobře, že i v současnosti slavíme svátky jara a nelze nevidět a neradovat se z prvních kvítků, výhonků a šťavnaté zeleně prvního lupení a zaplať Pánbůh za to. Obávám se totiž, že budoucí generace pocítí svátky jara jen coby nazelenalé pozadí na plochách obrazovek a monitorů s rozverně poskakujícími zajíci a jinou havětí s mile a přesvědčivě míněnými pohnutkami ke koupi čehosi ve tvaru vejce, beránka nebo rozkvetlého praještěra.
více...

Je určitě dobře, že i v současnosti slavíme svátky jara a nelze nevidět a neradovat se z prvních kvítků, výhonků a šťavnaté zeleně prvního lupení a zaplať Pánbůh za to. Obávám se totiž, že budoucí generace pocítí svátky jara jen coby nazelenalé pozadí na plochách obrazovek a monitorů s rozverně poskakujícími zajíci a jinou havětí s mile a přesvědčivě míněnými pohnutkami ke koupi čehosi ve tvaru vejce, beránka nebo rozkvetlého praještěra.
Vzhledem k těmto obavám si vám dovolím doporučit cíleného využití velikonoc směrem k našim, lidským mláďatům, tedy dětem. Prosím vyškrtněte jim z jídelníčku hranolky a to jak s tatarkou, tak i kečupem a stejně tak i další libůstky jako pizzu, hamburgery a donuťte je sníst alespoň jedno vejce slepičí v poměru k jednomu čokoládovému. Jsem si vědom toho, že to jaksi přeháním, ale když sleduji, kterak se v našich super a hyper obchodech rozmáhají čokoládové svátky jara a možná není daleko od pravdy, když řeknu, že piškotový beránek s unifikovaným výrazem radosti je z hmoty, která neztvrdne ani se nezkazí do příštích velikonoc, a že kuřecí prsa nabízená v akci překotně narostla někde za oceánem v Brazílii, pak se vám možná nebude zdát moje výzva tak scestná.
Přichystejte, prosím, sobě a svým blízkým alespoň kousek opravdických velikonoc. Uvařte a upečte z poctivých domácích surovin a věřte, že se vám čas strávený u plotny stonásobně vrátí v radosti u prostřeného stolu v kruhu rodiny a blízkých.

UNIKÁTNÍ KOPŘIVY

Zatím se nenápadně krčí někde v chomáčích staré trávy, ale už sotva povyrostlá oplývá neobyčejnými kouzly. Ano tím prvním je její žahavá obrana ale je dobré překonat tuto bariéru a donést si domu solidní zásobu vitaminů, minerálů a jiných zázračných látek v přirozeném balení. 
Míst, kde lze nalézt tuto tradiční bylinku, je nepřeberně a tak nic nebrání tomu dopřát si jak očistný odvar, tak i doplněk do mnoha pokrmů a to nejenom na velikonoce. Mladá kopřiva je v podstatě jakýsi trezor v němž je nacpáno tolik vitaminů a jiných blahodárných látek, že stojí za to riskovat popálení ochranným systémem dotčeného sejfu. Štiplavý jed (kyselina mravenčí), kterým rostlina oplývá se snadno zlikviduje krátkým zahřátím, nejlépe spařením, přičemž nazelenalou tekutinu či odvar lze dále konzumovat či použít při vaření. 
Jemně posekané kopřivy v bramboráku, v nádivce do masa, ve velikonoční sekané to je klasika. 
Povařené a posekané kopřivy můžete ale přidat třeba do zálivky na salát, do jogurtového či smetanového dipu, popřípadě vpašovat do hotové tatarky.
Přidejte je do polévky spolu s petrželkou, do křenové omáčky ale i plněných domácích těstovin spolu se sýrem či tvarohem.
K pečenému masu můžete nachystat kopřivový špenát s vejcem a trochou sýra, ochucený smaženou cibulkou a česnekem. 
Připravte kopřivovou omáčku, kopřivové omeletky, hrachové či pohankové placky s kopřivami. 

Prostě si určitě s kouzelnými kopřivami při jarním vaření začarujte. Určitě vás zcela magicky a hlavně blahodárně odmění. 

Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]