Globalizace tohoto světa, hluboká neznalost mnohých kuchařů a také přístupnost hostinské živnosti takměř každému, kdo nešíří epidemii, nese mnoho paradoxů a zmatených pojmů jakož i rozličných dojmů. Dohodnul jsem se s přáteli, že si dáme na různých místech těstoviny na boloňský způsob, chcete-li BOLOŇSKÉ ŠPAGETY.
Bylo nás pět a teoreticky poučeni jsme vyrazili po naší vlasti, abychom po dvou týdnech, pěkně v klidu u sklenky vína, provedly vyhodnocení. Nutno předeslat, že vás nechci unavovat detaily našeho průzkumu neboť dvanáct výzkumnických konzumací bylo veskrze stejných. Zpravidla se jednalo o těstoviny s kupovanou, konzervovanou pastou s boloňským názvem, nebo o kečupovou majdu s kousky masa, v mém případě to byly nudle se směsí používanou i na pikantní topinku, katův šleh a ďábelské bramboráčky. Jen ve třech případech byl součástí pokrmu parmazán nebo jemu podobný sýr. Pro pořádek je nutné dodat, že náš průzkum se týkal jen běžných, dostupných restaurací.
Každopádně však potvrdil, že za boloňské můžeme vydávat ledacos a o to, tu jde. Proč se zaobírat nějakou odbornou literaturou, proč hledat na internetu, proč se pídit jak je to správně, když si to může každý uvařit jak chce a hotovo.
Nechci probůh horlit pro návrat jednotných norem teplých pokrmů. Jen si dovolím poznamenat, že vařit a obsluhovat je především služba a k té patří úcta a pokora vůči druhým lidem a také ke znalostem a dovednostem, které zahrnujeme slovem řemeslo.
Na konzumentech samotných je pak to, aby nebaštili všechno co se jim nabízí a raději se poptali z čeho je to co budou jíst a nejspíše i platit. Celkově však můžeme být v klidu neboť nehrozí, že by nás z Itálie potažmo přímo z Boloni někdo zažaloval a dal případ arbitrům.
Jen pro pořádek doplním, že pojem „bolognese“ tedy „na boloňský způsob“ vázaný k vařeným těstovinám znamená, že se podávají se zahoustlou směsí mletého nebo sekaného masa dušeného spolu s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, rajčaty a vínem. Pokrm má být doplněn strouhaným parmazánem nebo jemu podobným sýrem. Způsobů přípravy je mnoho. Někde se přidávají do směsi houby, jinde se omáčka zjemní smetanou. Jako koření paří do směsi tradičně muškátový oříšek a některé bylinky. Tradiční příprava trvá několik hodin ale i moderní, rychlejší způsob přípravy stojí za vyzkoušení.
Asi jste už zaregistrovali tento výraz ve spojení s naší stravou a hlavně s naším zdravím. Toto zaklínadlo či pojmenování zahrnuje skupinu mastných nenasycených kyselin. Jejich popis a pojmenování je poměrně složité a v zásadě není nutné. Daleko důležitější je ta skutečnost, že jsou to velmi důležité, pro náš život nezbytné látky, které si v těle nedokážeme vyrobit. Prostě je potřebujeme mít v jídle a už je to tak na světě dáno, že to, co člověk nezbytně potřebuje má na dosah. Stačí jíst ryby zvláště pak ty tučnější a nejrůznější semínka, například lněná, dýňová, konopná a jiná a také ořechy. Významný zdroj těchto zázračných látek je i v listové zelenině.
A jaké zázraky umí? Jsou skvělou prevencí proti infarktu, působí proti rakovině, proti mozkovým příhodám, urovnávají krevní tlak, mají z nich prospěch naše klouby ale i pleť a tak by bylo možné pokračovat ještě dál.
Jen pro zajímavost mnohdy se spojuje tato skupina mastných kyselin s olivovým olejem ale jeho blahodárnost spočívá v mononenasycených mastných kyselinách, ale ty mají trochu jinou vazbu mezi uhlíky v řetězci …
Co říci na závěr? Konzumace tuků, zvláště pak některých olejů, v přirozeném balení, je nesmírně důležitá a tuze zdravá.