Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Týdeník pro všechny, kdo rádi vaří

10

Český kulinář č.10

CEREÁLNÍ TEDY OBILNÉ

ANEB ZOBNĚTE SI ZRNÍ
Dnes se vás budu snažit přesvědčit, že konzumovat obilí a suroviny z něho je dobré a velmi důležité. Mouka a moučné výrobky mají totiž v našem povědomí spojení s nadměrnými kaloriemi a tudíž nadváhou. 
více...

Dnes se vás budu snažit přesvědčit, že konzumovat obilí a suroviny z něho je dobré a velmi důležité. Mouka a moučné výrobky mají totiž v našem povědomí spojení s nadměrnými kaloriemi a tudíž nadváhou.
Vedle toho zase různě zpracované obilí do formy vloček, celozrnných těstovin a dalšího zboží zase často dostává nálepku, že to je dobré tak akorát pro vegetariány, nebo ještě lépe, pro domácí drůbež. To je ale velká škoda neboť stravovací historie lidstva a to nejen v našich zeměpisných souřadnicích je právě na obilí postavená. Chléb náš vezdejší není v podstatě ničím jiným než rozdrceným a rozemletým obilím, spojeným tekutinou a poté žárem upečeným.
Možná znáte tak zvanou potravinovou pyramidu, která názorně ukazuje jakou skladbu by měl mít náš jídelníček. Celou základnu, tedy nejpodstatnější část této imaginární stavby, tvoří právě potraviny z obilí. Z nich totiž člověk získá zcela nejideálnější energii. Škroby, čili složité cukry se v našem těle přetvářejí na naše vnitřní palivo šetrně a pozvolna a náš organizmus s nimi dovede velmi dobře hospodařit. V tomto ohledu není klamavá reklama, která tvrdí, že v obilninách je ukrytá energie na celé dopoledne.
Energetická hodnota není ale zdaleka vše, co se v obilném zrnku skrývá. Celá obilka je totiž zárodkem nového života a tak obsahuje téměř vše, co potřebujeme. Úmyslně jsem napsal celé zrnko abych zdůraznil, že hlavní zásobárna energie je uvnitř zrnka a v jeho svrchních vrstvách se nacházejí kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky a vitaminy a v neposlední řadě také blahodárná vláknina.
Prostě podstatné je to, že pravým požehnáním pro naše tělo je jen celé zrnko a nikoliv pouze vymletý vnitřek v podobě čisté, bílé mouky.
Ve snaze být zdraví, baštíme často producentům nejrůznější triky, ale celých zrnek už jen málo. Třeba jenom slovo cereální se používá častěji než český ekvivalent obilné proto, že vzbuzuje pocit celozrnnosti ale výrobek může být klidně z podprůměrné a nepřirozenými metodami ošetřené mouky.Nespoléhejte se proto na často předražené potraviny, jejichž obaly jen deklarují celozrnnost, ale sami vařte, duste i pečte obilí. Velmi šikovné jsou v tomto ohledu obilné vločky neboť u nich odpadá zdlouhavé namáčení a vaření. Používejte celozrnné mouky, doplňujte do jídel obilné otruby a podobně. Totiž přímo zázračné účinky ovsa, pšenice špaldy, naturální rýže a dalších obilovin na naše zdraví za to určitě stojí.
Na stránkách kulináře vám postupně představím jednotlivé obiloviny, které, i když se to nezdá, jsou stále strategickými potravinami které nás lidi živí.

DVOJITÁ SNÍDANĚ

Dovolím si vám vyprávět o snídani, ne snad proto že si rád chystám snídani jako naši prapředkové, kdy snídám kávu z praženého obilí s kouskem chleba a máslem. Připomíná mi to dětství, kdy vzadu na kamnech stávala v modrém smaltovaném kafáči melta a pak při této snídani stejně jako děda s babičkou ulamuji chléb, máčím ho chvilku v kávě. Ale to si asi dovedete představit.
Je to asi dva dny kdy jsem si zmíněnou kávu uvařil a k tomu ukrojil patku čerstvého chleba a na ní položil tenký plátek másla. Už, už jsem se chystal usednout k této báječné snídani, když mě napadlo, že si skočím do schránky pro noviny. Chvíli potom jsem seděl u stolu a očima hltal titulky o tom kterak soud odsoudil zločince, kolik jsme se zadlužili díky vánočnímu nakupování a jak to letos bude nebude z úrodou, když je zima divná. Než jsem dolistoval na konec novin, zjistil jsem, že snídaně ve mně zmizela ale že jsem si na ní vůbec nepochutnal a přitom jsem se tak těšil, tak obřadně jsem zakrojil chléb jak to jenom jde a voněl k němu. Za to můžou ty noviny odsoudil jsem vzápětí denní tisk, ale hned potom jsem si říkal. Můžeš si za to sám, kdybys nebyl dychtivý zpráv a informací a pro noviny šel až po snídani, bylo by vše jinak. V klidu bys vychutnal skvělou lahůdku, nechal bys v puse rozmáčet chlebovou kůrku hořkou kávou, prostě by sis snídani užil. Jedl bys tak, že bys o tom věděl. Inu vstal jsem a uvařil si další kávu, ukrojil krajíček chleba a plátek másla odnesl noviny z dohledu a usednul ke druhé snídani.
O tom, že má druhá snídaně byla pro mne daleko výživnější, byť byla stejného složení jako ona první, novinová vám ani nemusím povídat. Neboť lidé už odedávna vědí, že jíst se má vědomě a klidně s pokorou a poděkováním.

Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2017 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]