V jedné starodávné kuchařské knize se píše, že do všeho je dobré máslo a věřte, že to je pravda. Zkuste přidat trochu másla do libovolného vývaru, hned při vaření. Oříšek másla, jak říkaly naše prababičky patří do vařených krup i luštěnin a také nudlí či těstovin. Také do všech dušenin se kousek másla dobré přidat neboť máslo dokáže spojit a provázat chutě.
Kulinářský poklad v pravém slova smyslu tvoří ochucené máslo.Vykouzlíte ho třením změklého másla s posekanými bylinkami a solí - bylinkové máslo, s hořčicí a sardelkou - sardelové máslo, s česnekem a pažitkou nebo petrželovou natí - česnekové máslo a tak by bylo možné pokračovat dál. Plátek ztuhlého ochuceného másla na upečeném mase nebo vařených bramborách je určitě kuchařským drahokamem nejvyšší kvality. Můžete se také setkat s termínem francouzské máslo - to se většinou jedná právě o různě ochucená másla přidávaná k pokrmům.