u nás běžně používaná velkozrnná nebo drobnozrnná, před vařením nejméně hodinu namočit, velmi rychle klíčí
v podstatě není rýží i když se s rýží upravuje jako divoká či indiánská, dlouhá hnědá až černá zrnka obsahují mnoho cenných látek
původně náhražka másla - nepřirozeně upravný tuk či olej nebo obojí - existuje mnoho variant a druhů
oblíbená zvěřina v našich krajích - dělí se případně na dvě části jako maso králičí - přední a zadní
čerstvý oddenek má ostře palčivou chuť a unikátní vůni, léčivý, dobrý pro trávení, také kandovaný a nakládaný, lze ho osmahnout v tuku či vkládat plátky či nitky do pokrmů
vývar ze zeleniny - cibule, kořenová zelenina a další druhy
tradiční luštěnina, před tepelnou úpravou namočit 6 - 8 hodin
výrazně barví, lépe konzumovat spařené nebo povařené, možno nakládat ap.
podlouhlé hlávky se zbyttnělými řapíky, konzumace za syrova i pro tepelnou úpravu (zvláště řapíky)
pevné hlávky vhodné ke konzumaci a zpracování za syrova tak i různým tepelným úpravám
konzumace za syrova i krátce spařené, také ve variantě zelí se špičatou hlávkou
tmavší varianta zelí s ne příliš pevnou hlávkou, podobné římskému salátu, za syrova tak i spařené či podušené