Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

čočka - zelená čočka

u nás běžně používaná velkozrnná nebo drobnozrnná, před vařením nejméně hodinu namočit, velmi rychle klíčí

indiánská rýže - zizánie

v podstatě není rýží i když se s rýží upravuje jako divoká či indiánská, dlouhá hnědá až černá zrnka obsahují mnoho cenných látek

margarin - ztužený tuk

původně náhražka másla - nepřirozeně upravný tuk či olej nebo obojí - existuje mnoho variant a druhů

zajíc

oblíbená zvěřina v našich krajích - dělí se případně na dvě části jako maso králičí - přední a zadní

zázvor čerstvý - ginger

čerstvý oddenek má ostře palčivou chuť a unikátní vůni, léčivý, dobrý pro trávení, také kandovaný a nakládaný, lze ho osmahnout v tuku či vkládat plátky či nitky do pokrmů

zeleninový vývar

vývar ze zeleniny - cibule, kořenová zelenina a další druhy

zelený hrách

tradiční luštěnina, před tepelnou úpravou namočit 6 - 8 hodin

zelí červené - červené zelí

výrazně barví, lépe konzumovat spařené nebo povařené, možno nakládat ap.

zelí čínské - zelí pekingské

podlouhlé hlávky se zbyttnělými řapíky, konzumace za syrova i pro tepelnou úpravu (zvláště řapíky)

zelí hlávkové bílé - bílé zelí, zimní zelí

pevné hlávky vhodné ke konzumaci a zpracování za syrova tak i různým tepelným úpravám

zelí hlávkové letní - ranné zelí

konzumace za syrova i krátce spařené, také ve variantě zelí se špičatou hlávkou

zelí pekingské - zelí čínské

tmavší varianta zelí s ne příliš pevnou hlávkou, podobné římskému salátu, za syrova tak i spařené či podušené
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]