sušené listy vavřínu jsou hojně užívaným kořením, které vylouhuje tekutina a var - je součástí divokého koření
krupicový rafinovaný cukr s ethylvanilinem - uměle vyrobeným vanilkovým aroma
různé druhy a velikosti, loupané a půlené, některé je nutno namáčet dlouho před úpravou - velmi cenné jsou naklíčené
nejčastěji jde o klíčky vojtěšky, drobných fazolek, čočky a vigny - jako doplněk pokrmů syrové i kratičce tepelně upravené
likér připravovaný často podomácku z lihu (rumu), žloutků, kondensovaného mléka, cukru a vanilky
konzumují se listy a také silné řapíky, před úpravou krátce spařit - použití jako špenát - varianty s načervenalými, žlutými i bílými řapíky
světlé nebo tmavé běžné pečivo - rohlíky, bagety, žemle a podobně
těstoviny typické pro italskou kuchyni - vyrábí se v různých délkách, také ochucené a podobně
dlouhé tobolky, lusky obsahují droboučká tmavá semínka které dají pokrmům vanilkovou příchuť - kousky lusků v cukru do něho přenesou vanilkovou vůni - lusky uchovávejte uzavřené a v temnu
v zeleném stavu má list jemnější chuť a vůni, je tradiční součástí "bouguet garni"
slepčí v různých velikostech
vhodné k rychlé úpravě i smažení, dušení a podobně
vepřové maso z krku prorostlé tukem - s kostí i bez kosti - na pečení, grilování i jiné úpravy
maso z kýty - méně tučné - na řízky i jiné úpravy
váleček masa vrostlý pod páteří - nejjemnější kus z vepřového masa
velmi kvalitní, kližnatá svalovina s kůží - na pečení i vaření (ovar)