Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

bobkový list - vavřín pravý

sušené listy vavřínu jsou hojně užívaným kořením, které vylouhuje tekutina a var - je součástí divokého koření

cukr vanilinový - vanilkový cukr

krupicový rafinovaný cukr s ethylvanilinem - uměle vyrobeným vanilkovým aroma

fazole mungo - vigna

různé druhy a velikosti, loupané a půlené, některé je nutno namáčet dlouho před úpravou - velmi cenné jsou naklíčené

klíčky - výhonky

nejčastěji jde o klíčky vojtěšky, drobných fazolek, čočky a vigny - jako doplněk pokrmů syrové i kratičce tepelně upravené

likér vaječný - vaječný koňak

likér připravovaný často podomácku z lihu (rumu), žloutků, kondensovaného mléka, cukru a vanilky

mangold - vopich

konzumují se listy a také silné řapíky, před úpravou krátce spařit - použití jako špenát - varianty s načervenalými, žlutými i bílými řapíky

pečivo - veka, žemle

světlé nebo tmavé běžné pečivo - rohlíky, bagety, žemle a podobně

špagety - vermicelli

těstoviny typické pro italskou kuchyni - vyrábí se v různých délkách, také ochucené a podobně

vanilka - vanilkový lusk

dlouhé tobolky, lusky obsahují droboučká tmavá semínka které dají pokrmům vanilkovou příchuť - kousky lusků v cukru do něho přenesou vanilkovou vůni - lusky uchovávejte uzavřené a v temnu

vavřín - bobkový list

v zeleném stavu má list jemnější chuť a vůni, je tradiční součástí "bouguet garni"

vejce

slepčí v různých velikostech

vepřová játra

vhodné k rychlé úpravě i smažení, dušení a podobně

vepřová krkovice

vepřové maso z krku prorostlé tukem - s kostí i bez kosti - na pečení, grilování i jiné úpravy

vepřová kýta

maso z kýty - méně tučné - na řízky i jiné úpravy

vepřová panenka - panenská svíčková

váleček masa vrostlý pod páteří - nejjemnější kus z vepřového masa

vepřové koleno

velmi kvalitní, kližnatá svalovina s kůží - na pečení i vaření (ovar)
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]