Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

sůl mořská

sůl získávaná z mořské vody odpařováním - na trhu v různých kvalitách - nejcennější přírodní nečištěná

sumec

sladkovodní ryba vhodná pro různé úpravy

sušená jablka - křížaly

sušené řezy či kousky jablek

sušená rajčata

někdy nakládaná v oleji a koření, velmi výrazný a chutný doplněk k mnohým pokrmům v oblasti Středozemí

sušená šunka - pršut, parmská, bayonne ap.

tradiční výrobek v oblasti Středozemního moře ale i jinde - dlouhodobé sušení (fermentace) zajišťuje vysokou kvalitu

sušená treska - bacalao

tradiční konzervace ryb - sušené maso se před úpravou máčí a potom teprve vaří, dusí a jinak upravuje

sušené fíky

sušené plody fíkovníku

sušené meruňky

sušené zpravidla vypeckované meruňky - tmavé jsou nesýřené

sušené mléko

mléko v prášku prodávané v různých stupních tučnosti

sušené ovoce

různé druhy sušeného ovoce - někdy sýřené proti plísním - často doslazované a podobně

sušené švestky

s peckou nebo bez pecek - velmi často používané sušené ovoce

sýr balkánského typu - feta

slaný sýr pevné tvarohovité konzistence - zpravidla ve slaném nálevu

sýr cihla

tradiční a nejčastěji u nás používaný polotvrdý sýr

sýr čedar

má výraznou chuť a vůni, často zabarvený do oranžova - tvrdý sýr původně z Britských ostrovů

sýr ementál - ementálského typu

věhlasný sýr nahořkle oříškové chuti - pravidelné bubliny v sýru - vyrábí se mnoho různých variací a napodobenin

sýr gouda

polotvrdý sýr původně z Holandska - na trhu v různých kvalitách

sýr s modrou plísní - Niva

sýry tvarohovité konzistence s naočkovanou modrou či modrozelenou kulturou plísně, zrající - mají výraznou chuť

syrová sekaná

směs mletého masa doplněná o koření, sůl případně i jinak
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]