zpravidla obsahuje bobkový list, petrželovou nať, tymián - podle charakteru pokrmu ja možné směs libovolně doplnit
krupicový cukr s mletou skořicí
čerstvé stačí krátce tepelně upravit, sušené je nutné dopředu namočit na 20 - 30 minut, vymáčnout vodu a upravovat - mají výraznou vůni
jemná jarní a letní zelenina - konce lusků se očistí - použití jak syrové, tak krátce spařené - delší tepelná úprava je zcela zničí
u nás nejčastěji ve sladkokyselém, kořeněném nálevu
jediný tuzemský originální sýr z netučného tvarohu - zrající výrazné chuti a vůně
tvrdý sýr výrazné chuti a vůně - lze s ním zahušťovat a ochucovat pokrmy - na trhu v různé kvalitě
není v podstatě pepř ale plod dřeviny schinus z Jižní Ameriky - mírně štiplavé kuličky, suché s z křehkou slupkou, nakládané lze dobře drtit a používat o originálnímu chucení
mívá pevnější řapík i protáhlé listy, podobný pekinsgskému zelí, za syrova i krátce tepelně upravený
tuk vyškvařený z vepřového sádla - má široké využití v tradiční tuzemské kuchyni
bílá moučka ze ságové palmy - pro dietní pokrmy, k zahušťování a podobně
populární druh uzenin v nejrůznějších variantách, měkké, polosuché suché z různých druhů masa
různé druhy a barevné variace, konzumace zpravidla za syrova, případně kratičká tepelná úprava
v soli a oleji naložené řezy z rybek / ančoviček - mají výraznou chuť, která se případnou tepelnou úpravou znásobí
někdy i jiné druhy menších ryb ve vlastní šťávě, v oleji, tomatové šťávě a podobně
bylina výrazné vůně a až štiplavé chuti, součást provensálských bylin - přidávat k luštěninám při vaření - snižuje plynatost
aromatická semínka s vůní anýzu
chutnají podobně jako kmín - používají se drcená na ryby k masu a podobně
černá, nebo bílá loupaná semínka - nejchutnější jsou opražená či rozpečená