Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

bouguet garni - svazek bylin

zpravidla obsahuje bobkový list, petrželovou nať, tymián - podle charakteru pokrmu ja možné směs libovolně doplnit

cukr skořicový - skořicový cukr

krupicový cukr s mletou skořicí

houževnatec - schi-take

čerstvé stačí krátce tepelně upravit, sušené je nutné dopředu namočit na 20 - 30 minut, vymáčnout vodu a upravovat - mají výraznou vůni

hrách cukrový - sladové lusky

jemná jarní a letní zelenina - konce lusků se očistí - použití jak syrové, tak krátce spařené - delší tepelná úprava je zcela zničí

nakládaná zelenina - sterilovaná zelenina

u nás nejčastěji ve sladkokyselém, kořeněném nálevu

olomoucké tvarůžky - syrečky

jediný tuzemský originální sýr z netučného tvarohu - zrající výrazné chuti a vůně

parmazán - sýr typu parmazán

tvrdý sýr výrazné chuti a vůně - lze s ním zahušťovat a ochucovat pokrmy - na trhu v různé kvalitě

pepř růžový - schinus

není v podstatě pepř ale plod dřeviny schinus z Jižní Ameriky - mírně štiplavé kuličky, suché s z křehkou slupkou, nakládané lze dobře drtit a používat o originálnímu chucení

římský salát - salát římský

mívá pevnější řapík i protáhlé listy, podobný pekinsgskému zelí, za syrova i krátce tepelně upravený

sádlo

tuk vyškvařený z vepřového sádla - má široké využití v tradiční tuzemské kuchyni

ságo

bílá moučka ze ságové palmy - pro dietní pokrmy, k zahušťování a podobně

salám

populární druh uzenin v nejrůznějších variantách, měkké, polosuché suché z různých druhů masa

salát hlávkový - listový salát

různé druhy a barevné variace, konzumace zpravidla za syrova, případně kratičká tepelná úprava

sardelky - ančovičky

v soli a oleji naložené řezy z rybek / ančoviček - mají výraznou chuť, která se případnou tepelnou úpravou znásobí

sardinky v konzervě

někdy i jiné druhy menších ryb ve vlastní šťávě, v oleji, tomatové šťávě a podobně

saturejka

bylina výrazné vůně a až štiplavé chuti, součást provensálských bylin - přidávat k luštěninám při vaření - snižuje plynatost

semena fenyklu

aromatická semínka s vůní anýzu

semena kopru

chutnají podobně jako kmín - používají se drcená na ryby k masu a podobně

sezamové semínko

černá, nebo bílá loupaná semínka - nejchutnější jsou opražená či rozpečená
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]