Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

cizrna - římský hrách

jemná luštěnina, podobná hrachu - má příjemnou máslovou chuť - před vařením namočit na 4 - 6 hodin

čínské nudle - rýžové nudle

zpravidla rýžové těstoviny zpracované v různých šířkách i kvalitě - máčejí se v teplé či horké vodě, případně i krátce vaří

fenykl - řapíkatý či sladký fenykl

zdužnatělé pochvy listů s jemnými mladými lístky, nasládlá anýzová chu´t a vůně, možno konzumovat syrový i krátce tepelně upravený

obilné maso - robi / seitan

Náhražka masa vyrobená z obilných bílkovin - různě ochucená i zpracovaná. velmi hodnotná potravina.

pískavice - řecké seno

tvrdá semena před drcením či mletím nasucho opražte, výrazné koření orientální kuchyně, do chlebů, ve směsích kari a podobně

radicchio - červenolistá hlávková čekanka

lehce nahořklá chuť případně i štiplavá, konzumace za syrova - dekorativní do salátů

rajčata - rajské jablko, tomtaty

v různých variantách a velikostech - ke konzumaci syrová i pro tepelnou úpravu, zpravidla loupaná

rajčatový protlak

protlak z rajčat - zpravidla velmi cenný jako přídavek do pokrmů namísto čerstvých rajčat - celoročně dostupný

řapíkatý celer - celer řapíkatý

u zelených výpěstků je dobré sloupat pevná povrchová vlákna, možno konzumovat syrový či krátce tepelně upravený, nasládlá oříšková chuť

řasa nori

mořská řasa lisovaná do tenké vrstvy stačí krátce namočit - na výrobu suši - není třeba ji vařit

ravioli

domácí těstoviny - taštičky čtvercovitého tvaru s různou náplní - také průmyslově vyráběné

ředkev - bílá ředkev, vodnice

ke konzumaci syrová, spařená a jinak tepelně upravená, pozor na čpavost při tepelném zpracování

ředkvička

konzumuje se zpravidla za syrova (skvělá kombinace s máslem a solí), tepelně jen krátce opracovat

římský salát - salát římský

mívá pevnější řapík i protáhlé listy, podobný pekinsgskému zelí, za syrova i krátce tepelně upravený

rohlíky - žemle

Tradiční domácí pečivo z bílé pšeničné mouky.

romadůr

zrající tuzemský sýr typu munster nebo jako limburský zrající sýr

rozinky

sušené bobule vinné révy, zpravidla speciální odrůdy pěstované pro sušení

rozmarýn - rozmarýna

pevné listy obsahují kafrový olej - bylina je vhodná především pro tepelné úpravy pokrmů, je součástí provensálského koření

rukola

křehké laločnaté listy jemně štiplavé či peprné chuti - jako doplněk do salátů a podobně - konzumace za syrova
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]