jemná luštěnina, podobná hrachu - má příjemnou máslovou chuť - před vařením namočit na 4 - 6 hodin
zpravidla rýžové těstoviny zpracované v různých šířkách i kvalitě - máčejí se v teplé či horké vodě, případně i krátce vaří
zdužnatělé pochvy listů s jemnými mladými lístky, nasládlá anýzová chu´t a vůně, možno konzumovat syrový i krátce tepelně upravený
Náhražka masa vyrobená z obilných bílkovin - různě ochucená i zpracovaná. velmi hodnotná potravina.
tvrdá semena před drcením či mletím nasucho opražte, výrazné koření orientální kuchyně, do chlebů, ve směsích kari a podobně
lehce nahořklá chuť případně i štiplavá, konzumace za syrova - dekorativní do salátů
v různých variantách a velikostech - ke konzumaci syrová i pro tepelnou úpravu, zpravidla loupaná
protlak z rajčat - zpravidla velmi cenný jako přídavek do pokrmů namísto čerstvých rajčat - celoročně dostupný
u zelených výpěstků je dobré sloupat pevná povrchová vlákna, možno konzumovat syrový či krátce tepelně upravený, nasládlá oříšková chuť
mořská řasa lisovaná do tenké vrstvy stačí krátce namočit - na výrobu suši - není třeba ji vařit
domácí těstoviny - taštičky čtvercovitého tvaru s různou náplní - také průmyslově vyráběné
ke konzumaci syrová, spařená a jinak tepelně upravená, pozor na čpavost při tepelném zpracování
konzumuje se zpravidla za syrova (skvělá kombinace s máslem a solí), tepelně jen krátce opracovat
mívá pevnější řapík i protáhlé listy, podobný pekinsgskému zelí, za syrova i krátce tepelně upravený
Tradiční domácí pečivo z bílé pšeničné mouky.
zrající tuzemský sýr typu munster nebo jako limburský zrající sýr
sušené bobule vinné révy, zpravidla speciální odrůdy pěstované pro sušení
pevné listy obsahují kafrový olej - bylina je vhodná především pro tepelné úpravy pokrmů, je součástí provensálského koření
křehké laločnaté listy jemně štiplavé či peprné chuti - jako doplněk do salátů a podobně - konzumace za syrova