Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

cukr moučka - práškový cukr

velmi jemně mletý, rafinovaný cukr

dary moře - plody moře

pod tímto pojmenováním se zpravidla rozumí směs drobných krevet, chobotniček, mušlí, kalamárů a podobně

estragon - pelyněk kozalec

jemná chuť estragonu se v pokrmech značně rozvine, proto ho užívejte šetrně - francouzský je jemnější, pravý nebo ruský nahořklý a ostrý

hovězí svíčková - pravá svíčková

nejjemnější část hovězího, válec masa vrostlý pod páteří - na steaky (bifteky) a další minutky - anglicky filet of beef nebo undercut

kukuřičná krupice - polenta

zpravidla se prodává instatntní, tedy předvařená - je vařené do 5 minut, běžná krupice se vaří 20 minut - podává se jako kaše nebo opečené řezy ze ztuhlé kaše - také vhodná na zahušťování, do těst a podobně

mochyně - physalis

malý oranžový plod v nafouklém kalichu - efektní na ozdobu dezertů

nakládané cibulky - perlové cibulky

drobné cibulky v pikantním nálevu

nové koření - pimento, jamajský pepř

sušené plody pimentovníku s mnohoznačnou výraznou vůní a chutí - součást divokého koření

pangasius

sladkovodní ryba často chovaná v klecích - dovážená hojně z Vietnamu - zpravidla mražené filety s nástřikem vody

papričky - feferony, chilli papričky

druhy paprik výrazné chuti a vůně, jejich zrnka a žebra (žíly) většinou obsahují silně štiplavou látku, jejich slupka je zpravidla velmi tuhá a je třeba je loupat

paprika - paprikové lusky

různé barevné i tvarové varianty, konzumace za syrova i pro tepelnou úpravu, jádřince s přirostlou stopkou odstraňte

paprika mletá

mletá dřeň sušených paprik, její chuť i vůni umocní rozpuštění v tuku, pozor rychle se spálí a zhořkne - široká škála barev a chutí a různé stupně štiplavosti

para ořechy

semena stromu juvie ztepilé - v pevné silné skořápce nebo vyloupané

parenica

zpravidla ovčí sýr pařený - výrazné, nakyslé chuti - často se zauzuje

párky

tradiční uzenářský výrobek různých kvalit i ochucení

parmazán - sýr typu parmazán

tvrdý sýr výrazné chuti a vůně - lze s ním zahušťovat a ochucovat pokrmy - na trhu v různé kvalitě

pastiňák

nasládlý kořen podobný kořenové petrželi, používaný například do bramborové kaše

patizon

dýně diskovitého tvaru s moučnou dužinou, konzumuje se včetně slupky, zpravidla tepelně upravená

pažitka - šnitlík

lehce štiplavé duté listy mají velmi široké využití v kuchyni
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]