v různých odstínech i velikostech, většinou loupaná, velmi rychle vařená
přislazený rozvar ovoce - jednodruhový - směsi ovoce
Náhražka masa vyrobená z obilných bílkovin - různě ochucená i zpracovaná. velmi hodnotná potravina.
velké druhy garnátů s tmavšími pruhy na silném ocase
je celá řada octů - u nás je to nejčastěji užívaný ocet kvasný, lihový dále se používá ocet jablečný, vinný, rýžový, sladový a jiné
tmavý sladkokyselý ocet vyrobený ze zkvašené šťávy grapefruitů - dlouhou dobu leží v sudech než je dokončený
v několika druzích (hadovky, nakládačky, hladké, ostnaté) - většinou ke konzumaci za syrova
rostlinný běžně užívaný v kuchyni v různých druzích a kvalitách - u nás nejčastěji řepkový, slunečnicový
nejkvalitnější "extra virgin" má obsahovat kolem 70% mononenasycených mastných kyselin, lze ho užívat i k tepelné úpravě - méně kvalitní jsou označené jako "pomace" či olej "z pokrutin"
nakládané v různých nálevech, plněné, s peckou bez pecek, zelené, černé
jediný tuzemský originální sýr z netučného tvarohu - zrající výrazné chuti a vůně
výrazná bylina vhodná k rajčatům, sýru i masu, lze ji kombinovat s dalšími bylinami - často se používá i sušená
osobité lesní ovoce pozdního léta - existují i vyšlechtěné zahradní druhy
ovčí lisovaný, polotvrdý sýr často zauzený
jediná obilnina původem z Evropy - zpravidla se používají ovesné vločky nebo oves nahý (bezpluchý)
velmi cenná potravina, často nedoceňována - rozemleté či rozmixované se hodí na zahušťování, odvar z vloček je výborný pro rekonvalescenty, děti, při zažívacích potížích
různé druhy z ovocných šťáv a cukru