Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

meruňky

populární letní ovoce výrazné vůně a chuti

mini rajčata - cherry rajčata

drobné plody pro nejrůznější využití v kuchyni - na trhu i barevné varianty

miso

Fermentovaná pasta ze sóji případně i jiného obilí (ječmen). Prodává se v různých variantách světlá tmavá, kořeněná. Je zpravidla slaná takže pokrm samotný ochutí a také lehce zahustí. Miso se do pokrmu vkládá na závěr přípravy, nechá se rozpustit a dále nevaří. Je možné použít ho i do pomazánek a podobně.

mléko

běžně používané kravské mléko polotučné, plnotučné, odstředěné

mleté maso

jednodruhové nebo směsi - u nás nejčastěji polovina hovězího a polovina tučnějšího vepřového

mochyně - physalis

malý oranžový plod v nafouklém kalichu - efektní na ozdobu dezertů

mořské řasy

různé druhy mořských rostlin, zpravidla sušené - před úpravou namořit, propláchnout a podle charakteru vařit nejméně 15 minut - některé se konzumují jen krátce osmahnuté či navlhčené (Nori)

mouka

semletá zrnka obilniny

mouka jáhelná

bezlepková mouka z prosa

mouka ječná

mouka z ječmene se příliš od doby zavedení brambor v kuchyni nepoužívá

mouka kukuřičná

výrazně žlutá - neobsahuje lepek - hladká, hrubá i krupice

mouka ovesná

málo používaná - lze ji připravit rozmixováním ovesných vloček a následně použít k zahušťování, do těst a podobně

mouka pohanková

neobsahuje lepek, často se používá v ruské a francouzské kuchyni, potřebuje jen krátkou tepelnou úpravu

mouka pšeničná

nejpoužívanější mouka - hladká, polohrubá, hrubá

mouka pšeničná celozrnná

v různých stupních mletí - jako u bílé mouky

mouka rýžová

bezlepková hladká mouka vhodná k zahušťování do směsí na pečení či na výrobu rýžových nudlí

mouka sójová

není moukou v pravém slova smyslu neb je z luštěniny - je vydatným výživovým doplňkem do různých těst a směsí

mozzarella sýr

měkký pařený sýr bez výrazné chuti - menší či větší kuličky - nejkvalitnější z bůvolího mléka

mrkev - karotka

celosvětově používaná zelenina - výrazně je v ní zastoupený provitamin A, selen, vláknina - konzumace za syrova, spařená či jinak tepelně upravená
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]