k zahuššťování pokrmů, do těst a podobně - vyrábí se z vařených brambor sušením a mletím
filety mořských ryb v různé kvalitě - většinou mražené
studená omáčka - emulze žloutků a oleje ochucená solí, octem případně dalším kořením - je základem dalších studených omáček jako tatarské a pod.
čerstvá nebo sušená nať - vhodná do pokrmů až před dokončením - delším varem může hořknout - typická pro středoevropskou kuchyni
maková semínka lze využít celá, v tom případě je nutné je nasucho opražit nebo péci - pro přípravu náplní především do pečiva se používá mák mletý spařený mlékem a ochucený
tučnější mořská ryba - na pulte u nás nejčastěji nabízená uzená
letní velice výrazné ovoce - zahradní šlechtěné - lesní v pozdním létu výraznější chuti a vůně
citrusové ovoce v různých druzích, také kompotované ve sladkém sirupu
semena mandlovníku - rozlišují se na sladké a hořké, sladké se běžně používají jak loupané, pražené a podobně - hořké se využívají k výrobě mandlového aroma
ovoce původně z Indie - pod pevnou slupkou je oranžová dužina výrazné chuti a plochá velká pecka
konzumují se listy a také silné řapíky, před úpravou krátce spařit - použití jako špenát - varianty s načervenalými, žlutými i bílými řapíky
původně náhražka másla - nepřirozeně upravný tuk či olej nebo obojí - existuje mnoho variant a druhů
smetanový sýr nezrající, velmi tučný - na výrobu dezertů, krémů a podobně (tiramisu)
mléčný tuk získaný z kysané smetany - pro tepelnou přípravu je ideální máslo přepuštěné (čistý zlatavý tuk)
směs silný odvar či výpek z masa s kořením, kvasnicovým výtažkem a dalším
v kuchyni se používá několik druhů mentolově výrazně voních bylin, většinou pro sladké dezerty, ovocné saláty a nápoje - také do některých pokrmů k masům a zelenině
přirozené sladidlo v různých druzích - květový, lesní a podobně
listy mají jemně citronovou chuť vůni, jemný doplněk ovocných salátů, nápojů a dezertů
tmavý hustý sirup - velejší produkt při rafinaci cukru, obsahuje cenné minerály a vitaminy