Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

asant - asafoetida - ločidlo - čertovo lejno

mletá, jasně žlutá pryskyřice výrazného, páchnoucího aroma - používat velmi šetrně, nepříjemná vůně tepelnou úpravou mizí

langusta

velký korýš ceněný pro silný ocas s jemným masem

lanýž - černý, bílý lanýž

velmi drahá houba ceněná pro svou unikátní vůni a chuť - kombinace houby, koření a česneku - čerstvá se přidává v jemných hoblinkách do pokrmů či na závěrečné ochucení, sušená jako koření

lasaně - lasagne

speciální těstoviny - pláty nudlového těsta, které se připravují pozvolným zapékáním spolu dalšími potravinami a zapékací omáčkou. Ta se při pečení natáhne do suchých plátů

led

led běžně z pitné vody - lze také připravit led s ovocným sirupem - bylinkami (mátou) a podobně

ledový salát - křehký salát

hlávkový salát s pevnou hlávkou - poměrně dlouho vydrží čerstvý, křupavý - skvělý ve směsi listových salátů

lesní jahody

skvělé lesní ovoce na počátku léta

libeček

celeru podobné listy mající velmi silnou chuť a vůni, v menším množství zesiluje chuť polévek a pokrmů vůbec - sušený není tak výrazný

likér vaječný - vaječný koňak

likér připravovaný často podomácku z lihu (rumu), žloutků, kondensovaného mléka, cukru a vanilky

lilek - baklažán

pěstován v různých variantách, dužina při úpravě natahuje tuk - připomíná vzdáleně houby - před úpravou osolit a nechat krátce vypotit štávu, osušit a upravovat

limetka

podobná citronu s tenkou zelenou kůrou, kterou lze konzumovat - součást mnoha míchaných nápojů

lín

výborná sladkovodní ryba se silnou, tmavou kůží - ideální na másle a kmínu

lískové oříšky

jádra lísky - mají široké využití zvláště ve sladkých pokrmech a pečivu

listové těsto

těsto ze dvou složek - vodánku a tukové hmoty - rozválené do vrstev. Díky tomu při pečení těsto vytvoří vrstvu tenkých plátků

lišky

houby zvláštní chuti a vůně, nutné je delší dobu tepelně upravovat

lněné semínko

hnědá či zlatavá lesklá semínka - dekorativní na pečivo, nejchutnější rozpečené či opražené - cenný zdroj živin

losos

ryba s výrazně oranžovým, tučnějším masem - na trhu je vedle lososů i větší množství losovitých ryb s narůžovělým masem různé kvality

lůj

tuk z hovězího masa - v současnosti se příliš v kuchyni nepoužívá

salát hlávkový - listový salát

různé druhy a barevné variace, konzumace zpravidla za syrova, případně kratičká tepelná úprava
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]