mletá, jasně žlutá pryskyřice výrazného, páchnoucího aroma - používat velmi šetrně, nepříjemná vůně tepelnou úpravou mizí
velký korýš ceněný pro silný ocas s jemným masem
velmi drahá houba ceněná pro svou unikátní vůni a chuť - kombinace houby, koření a česneku - čerstvá se přidává v jemných hoblinkách do pokrmů či na závěrečné ochucení, sušená jako koření
speciální těstoviny - pláty nudlového těsta, které se připravují pozvolným zapékáním spolu dalšími potravinami a zapékací omáčkou. Ta se při pečení natáhne do suchých plátů
led běžně z pitné vody - lze také připravit led s ovocným sirupem - bylinkami (mátou) a podobně
hlávkový salát s pevnou hlávkou - poměrně dlouho vydrží čerstvý, křupavý - skvělý ve směsi listových salátů
skvělé lesní ovoce na počátku léta
celeru podobné listy mající velmi silnou chuť a vůni, v menším množství zesiluje chuť polévek a pokrmů vůbec - sušený není tak výrazný
likér připravovaný často podomácku z lihu (rumu), žloutků, kondensovaného mléka, cukru a vanilky
pěstován v různých variantách, dužina při úpravě natahuje tuk - připomíná vzdáleně houby - před úpravou osolit a nechat krátce vypotit štávu, osušit a upravovat
podobná citronu s tenkou zelenou kůrou, kterou lze konzumovat - součást mnoha míchaných nápojů
výborná sladkovodní ryba se silnou, tmavou kůží - ideální na másle a kmínu
jádra lísky - mají široké využití zvláště ve sladkých pokrmech a pečivu
těsto ze dvou složek - vodánku a tukové hmoty - rozválené do vrstev. Díky tomu při pečení těsto vytvoří vrstvu tenkých plátků
houby zvláštní chuti a vůně, nutné je delší dobu tepelně upravovat
hnědá či zlatavá lesklá semínka - dekorativní na pečivo, nejchutnější rozpečené či opražené - cenný zdroj živin
ryba s výrazně oranžovým, tučnějším masem - na trhu je vedle lososů i větší množství losovitých ryb s narůžovělým masem různé kvality
tuk z hovězího masa - v současnosti se příliš v kuchyni nepoužívá
různé druhy a barevné variace, konzumace zpravidla za syrova, případně kratičká tepelná úprava