Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

kuřecí svalovina

všeobecně - vykostěné kuřecí maso bez kůže nejčastěji ze stehen nebo prsní svaly

kurkuma

výrazně do žluta barvící koření mleté ze suchých oddenků kurkumy - podobné zázvoru - součást tuzemského kari koření

kuskus

drobná těstovina ze semoliny (tvrdé pšenice) na jejíž přípravu je třeba jen několik minut - stačí ho spařit vroucí vodou nebo vývarem

kůzle

mladé jemné maso kozy - nejčastěji sezónní - jarní lahůdka spojená se svátky velikonoc

květák - karfiol

zdužnatělé květenství je možné konzumovat za syrova, nejlépe krátce spařený či povařený - sezóna na konci jara a v létě

kypřicí prášek do pečiva

kypřidlo - směs jedlé sody nebo jiných chemických látek zpravidla se škrobem

kysaná smetana

zakysaná mléčná smetana někdy zahušťovaná škroby - zpravidla obsahuje 15 - 20% tuku

kysané zelí bílé

tradiční kvašená zelenina - lze ji konzumovat syrovou tak i dušenou či vařenou - cenný zdroj pro posílení zdraví a dobré trávení

ledový salát - křehký salát

hlávkový salát s pevnou hlávkou - poměrně dlouho vydrží čerstvý, křupavý - skvělý ve směsi listových salátů

mrkev - karotka

celosvětově používaná zelenina - výrazně je v ní zastoupený provitamin A, selen, vláknina - konzumace za syrova, spařená či jinak tepelně upravená

nakládané papriky - kapie

papriky zavařené v různých nálevech, celé, plněné, krájené, grilované a loupané

pšeničná krupice - krupička

hrubě semletá pšenice - na kaše - do těst, polévek a podobně

sušená jablka - křížaly

sušené řezy či kousky jablek
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2020 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]