Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

jablka

tradiční ovoce v mnoha různých odrůdách - nakyslá, sladká, moučná jablka

jáhly

vyloupané proso, drobné kuličky je nutné před vařením důkladně proprat v horké vodě, tím se odplaví nahořklá vrstvička z povrchu, proso se vaří, zpravidla rozvaří

jahody

sezónní ovoce svébytné vůně a chuti - červen - červenec

jalovec

bobule jalovce - jalovčinky se používají jak syrové tak sušené - především při úpravě zvěřiny a na výrobu nápojů (gin)

jam -

škrobnaté hlízy podobné sladkým bramborám (batátům) upravují se podobně jako brambory, nejčastěji ochucené pyré

javorový sirup

zpracovaná šťáva z javoru, přírodní produkt pokud je 100%, přirozené a v Severní Americe velmi rozšířené sladidlo

ječmen

tradiční obilnina - dnes využívaná spíše v podobě krupek či ječného sladu

ječné krupky

obroušená zrnka ječmene - v různých velikostech včetně maličkých perliček či droné lámanky

jehněčí maso

maso mladých ovcí do jednoho roku života - nejkvalitnější je 5 - 7 měsíců staré v období jara a léta (tzv. jarní jehněčí)

jelen

tradiční zvěřina našich krajů

jelítkový prejt

směs masa, žemle, vepřové krve doplněná krupkami či rýží - náplň do tradičních zabijačkových jelit

jidášovo ucho - bolcovitka, černá houba

dřevokazná houba - čerstvou nejprve nejméně 15 minut vařit a pak dále přidávat do pokrmů, sušenou máčet 10 - 15 minut, namáčecí vodu slévat pak vařit - často užívaná v čínské kuchyni

jitrnicový prejt

směs masa, vnitřností (játra), žemle - výrazně kořeněná - pro plnění tradičních zabijačkových jitrnic (jaternic)

jogurt

mléko sražené zákvasem - nakyslý charakter - použití do dezertů, dresinků, pokrmů a podobně

proso - jáhly

vyloupaná zrnka prosa jsou jáhly - drobné kuličky poměrně rychle vařené

soda bikarbona - jedlá soda

používá se pro nakypření pečiva a těst - nezpůsobí kynutí či kvašení
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]