tradiční ovoce v mnoha různých odrůdách - nakyslá, sladká, moučná jablka
vyloupané proso, drobné kuličky je nutné před vařením důkladně proprat v horké vodě, tím se odplaví nahořklá vrstvička z povrchu, proso se vaří, zpravidla rozvaří
sezónní ovoce svébytné vůně a chuti - červen - červenec
bobule jalovce - jalovčinky se používají jak syrové tak sušené - především při úpravě zvěřiny a na výrobu nápojů (gin)
škrobnaté hlízy podobné sladkým bramborám (batátům) upravují se podobně jako brambory, nejčastěji ochucené pyré
zpracovaná šťáva z javoru, přírodní produkt pokud je 100%, přirozené a v Severní Americe velmi rozšířené sladidlo
tradiční obilnina - dnes využívaná spíše v podobě krupek či ječného sladu
obroušená zrnka ječmene - v různých velikostech včetně maličkých perliček či droné lámanky
maso mladých ovcí do jednoho roku života - nejkvalitnější je 5 - 7 měsíců staré v období jara a léta (tzv. jarní jehněčí)
tradiční zvěřina našich krajů
směs masa, žemle, vepřové krve doplněná krupkami či rýží - náplň do tradičních zabijačkových jelit
dřevokazná houba - čerstvou nejprve nejméně 15 minut vařit a pak dále přidávat do pokrmů, sušenou máčet 10 - 15 minut, namáčecí vodu slévat pak vařit - často užívaná v čínské kuchyni
směs masa, vnitřností (játra), žemle - výrazně kořeněná - pro plnění tradičních zabijačkových jitrnic (jaternic)
mléko sražené zákvasem - nakyslý charakter - použití do dezertů, dresinků, pokrmů a podobně
vyloupaná zrnka prosa jsou jáhly - drobné kuličky poměrně rychle vařené
používá se pro nakypření pečiva a těst - nezpůsobí kynutí či kvašení