Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

hovězí roštěnec - nízký roštěnec - roštěná

plochý válec svaloviny z vrchní části hřbetu - na minutky (steaky), rostbif a jiné - francouzsky entrecote (antrekot)

hovězí svíčková - pravá svíčková

nejjemnější část hovězího, válec masa vrostlý pod páteří - na steaky (bifteky) a další minutky - anglicky filet of beef nebo undercut

hovězí vývar

silný vývar z hovězích kostí či masa na polévky, omáčky, do různých pokrmů a podobně - dříve označován jako vývar A

hovězí zadní

svalovina z kýty a části plece vhodná na řadu pokrmů, pečeně, závitky, plátky, rolády a podobně

hrách

Nejčastěji používaná luštěnina v našich krajích - běžně byl součástí všech starodávných slavnostních hostin - je třeba ho dopředu namočit (nejlépe den předem) namáčecí vodu pak slít a v čisté vodě ho zvolna vařit do měkka.

hrách cukrový - sladové lusky

jemná jarní a letní zelenina - konce lusků se očistí - použití jak syrové, tak krátce spařené - delší tepelná úprava je zcela zničí

hrách žlutý

sladší varianta hrachu, před úpravou (vařením) nutno na 6 - 8 hodin namočit

hrášek - hrách setý, luskový

zpravidla se používá vyluštěný čerstvý hrášek - syrový i kratičce tepelně upravený - nejčastěji mražený

hřebíček

sušená nerozvitá poupata výrazné vůně - široké využití v kuchyni, do vývarů, mas, k rýži, zelenině do moučníků a pečiva

hrozny - hroznové víno

v různých druzích a kultivarech světlé, růžové, tmavé a podobně

hrušky

tradiční místní ovoce

humr

velmi ceněný mořský korýš s velkými klepety

husa

drůbež tradičně chovaná, vykrmovaná aby ztučněla - patří ke slavnostní tradiční hostině

kachna barberka - husokachna

kříženec pižmové a pekingské kachny - masitější a méně tučné kusy se zachováním chuti kachního masa

kajan - holubí hrách

béžová semena podobná hrachu mají nasládlou chuť - namáčet a vařit stejně jako hrách

rýže natural - hnědá neloupaná rýže

celozrnná rýže - pro vaření potřebuje více vody a delší dobu na uvaření
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]