Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

badyán - hvězdicové koření

hvězdicové plody čínského stromu, součást perníkového koření a orientálních pokrmů i nápojů

hejk - mořská štika

filety mořských ryb v různé kvalitě - většinou mražené

hermelín

sýr s bílou plísní na povrchu - populární česká varianta na camembert - často bez výrazné chuti a znaků zralosti

hlíva ústřičná

velmi cenná houba, uměle pěstovanou není nutné dlouho tepelně upravovat - dlouhou úpravou ztrácí chuť a vůni

holoubě

v našich krajích nejmenší drůbež s jemným sušším masem

hořčice dijonská - francouzská

jemná štiplavá hořčice - zpravidla světle žlutá

hořčice kremžská

hořčice s rozemletými slupkami semínek - díky tomu má pikantní štiplavou chuť

hořčice plnotučná - hladká hořčice

u nás nejpopulárnější hořčice pikantní, neštiplavé chuti - často se užívá i při vaření

houby čerstvé

podle možností, potřeby i zvyků různé kombinace nejčastěji hřibovitých hub

Houby nakládané

Zpravidla v octovém nálevu s kořením a zeleninou.

houby sušené

jedlé houby ponejvíce hřibovité - je třeba je předem namočit a pak nejméně 15 minut vařit

houževnatec - schi-take

čerstvé stačí krátce tepelně upravit, sušené je nutné dopředu namočit na 20 - 30 minut, vymáčnout vodu a upravovat - mají výraznou vůni

hovězí dršťky

vnitřnosti - zpravidla prané, čištěné a bělené části žaludků skotu - je nutné je poměrně dlouho vařit

hovězí játra

vnitřnosti zpravidla upravované dušením

hovězí kližka

kližnaté, svazčité, maso z nohou skotu - na guláše, dušení i vaření

hovězí na polévku

zpravidla maso z pupku, žebra včetně kostí

hovězí ořez a výřez

různé skrojky masa i vaziv - na vaření, do mletých směsí a podobně
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]