Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

droždí sušené - granulované droždí

přibližně 10g suchého droždí odpovídá 40g čerstvého a nakypří přibližně 1kg mouky

garam masala

několik druhů a variací - vždy ostrá směs koření - mletý koriandr, chilli, pepř - v indické kuchyni

glukóza

přírodní cukr z hroznů, medu ap. - průmyslově vyrobený jako prášek nebo sirup

glutamát sodný - glutasol

krystalická sůl kyseliny L-glutamové, aminokyseliny, kterou obsahují běžně četné živé organismy, zesiluje chuť pokrmů - označena E 621 nebo MSG

granátové jablko

pod tvrdou slupkou jsou nahloučená semena obalená šťavnatou dužinou - vyrábí se z nich grenadýna

grapefruit

v různých variantách a vybarveních, bílá dužina a blány jsou většinou výrazně hořké

grundle - drobné rybky

u nás většinou mražené - drobné rybky - k k rychlé tepelné úpravě, smažení, naložení a podobně

přepuštěné máslo - ghee

čistý mléčný tuk - upravený z běžného másla zahříváním a oddělením tuku od syrovátky a vyčištěním bílkovin - vhodný k opékání, pečení i smažení

smetanový sýr - gervais

tučný sýr tvarohovité konzistence - často doplněný bylinami a podobně

zázvor čerstvý - ginger

čerstvý oddenek má ostře palčivou chuť a unikátní vůni, léčivý, dobrý pro trávení, také kandovaný a nakládaný, lze ho osmahnout v tuku či vkládat plátky či nitky do pokrmů
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]