přibližně 10g suchého droždí odpovídá 40g čerstvého a nakypří přibližně 1kg mouky
několik druhů a variací - vždy ostrá směs koření - mletý koriandr, chilli, pepř - v indické kuchyni
přírodní cukr z hroznů, medu ap. - průmyslově vyrobený jako prášek nebo sirup
krystalická sůl kyseliny L-glutamové, aminokyseliny, kterou obsahují běžně četné živé organismy, zesiluje chuť pokrmů - označena E 621 nebo MSG
pod tvrdou slupkou jsou nahloučená semena obalená šťavnatou dužinou - vyrábí se z nich grenadýna
v různých variantách a vybarveních, bílá dužina a blány jsou většinou výrazně hořké
u nás většinou mražené - drobné rybky - k k rychlé tepelné úpravě, smažení, naložení a podobně
čistý mléčný tuk - upravený z běžného másla zahříváním a oddělením tuku od syrovátky a vyčištěním bílkovin - vhodný k opékání, pečení i smažení
tučný sýr tvarohovité konzistence - často doplněný bylinami a podobně
čerstvý oddenek má ostře palčivou chuť a unikátní vůni, léčivý, dobrý pro trávení, také kandovaný a nakládaný, lze ho osmahnout v tuku či vkládat plátky či nitky do pokrmů