Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

čočka kuželovitá - francouzská čočka

většinou tmavá, vysoce ceněná luštěnina - nerozváří se - před vařením namočit na 1 - 5 hodin dle druhu a velikosti

čtvero koření - francouzské koření

koření do uzenin, dušených pokrmů se mele i drtí podle potřeby - složení přibližně v poměru 3 : 5 : 1 : 0,5 celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor

fazole adzuki

Královské fazole v japonské kuchyni. Mají jemnou chuť, jsou lehce stravitelné, neobsahují puriny a pozitivně působí na aktivitu ledniv.

fazole bílé

různé druhy i velkosti, podle toho 6 - 10 hodin před vařením namočit - namočením a vařením zvýší dvojnásobně hmotnost

fazole červené

různé druhy i velkosti, podle toho 6 - 10 hodin před vařením namočit - namočením a vařením zvýší dvojnásobně hmotnost

fazole mungo - vigna

různé druhy a velikosti, loupané a půlené, některé je nutno namáčet dlouho před úpravou - velmi cenné jsou naklíčené

fazolové lusky - fazolky

různé velikosti a barvy lusků, po odstrranění obou tuhých konců je nutné je krátce povařit či spařit a teprve pak dále upravovat

fenykl - řapíkatý či sladký fenykl

zdužnatělé pochvy listů s jemnými mladými lístky, nasládlá anýzová chu´t a vůně, možno konzumovat syrový i krátce tepelně upravený

fíky

výrazně sladké ovoce - konzumuje se čerstvé i sušené

hořčice dijonská - francouzská

jemná štiplavá hořčice - zpravidla světle žlutá

papričky - feferony, chilli papričky

druhy paprik výrazné chuti a vůně, jejich zrnka a žebra (žíly) většinou obsahují silně štiplavou látku, jejich slupka je zpravidla velmi tuhá a je třeba je loupat

polníček - felldsalát

růžice okrouhlých lístků, tradiční jarní listová zelenina, konzumace zpravidla za sysrova do salátů, případně kratičká tepelná úprava

sýr balkánského typu - feta

slaný sýr pevné tvarohovité konzistence - zpravidla ve slaném nálevu

tagliatelle - fettucini

dlouhé širší nudle z tvrdé pšenice - často i ochucené
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]