většinou tmavá, vysoce ceněná luštěnina - nerozváří se - před vařením namočit na 1 - 5 hodin dle druhu a velikosti
koření do uzenin, dušených pokrmů se mele i drtí podle potřeby - složení přibližně v poměru 3 : 5 : 1 : 0,5 celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor
Královské fazole v japonské kuchyni. Mají jemnou chuť, jsou lehce stravitelné, neobsahují puriny a pozitivně působí na aktivitu ledniv.
různé druhy i velkosti, podle toho 6 - 10 hodin před vařením namočit - namočením a vařením zvýší dvojnásobně hmotnost
různé druhy i velkosti, podle toho 6 - 10 hodin před vařením namočit - namočením a vařením zvýší dvojnásobně hmotnost
různé druhy a velikosti, loupané a půlené, některé je nutno namáčet dlouho před úpravou - velmi cenné jsou naklíčené
různé velikosti a barvy lusků, po odstrranění obou tuhých konců je nutné je krátce povařit či spařit a teprve pak dále upravovat
zdužnatělé pochvy listů s jemnými mladými lístky, nasládlá anýzová chu´t a vůně, možno konzumovat syrový i krátce tepelně upravený
výrazně sladké ovoce - konzumuje se čerstvé i sušené
jemná štiplavá hořčice - zpravidla světle žlutá
druhy paprik výrazné chuti a vůně, jejich zrnka a žebra (žíly) většinou obsahují silně štiplavou látku, jejich slupka je zpravidla velmi tuhá a je třeba je loupat
růžice okrouhlých lístků, tradiční jarní listová zelenina, konzumace zpravidla za sysrova do salátů, případně kratičká tepelná úprava
slaný sýr pevné tvarohovité konzistence - zpravidla ve slaném nálevu
dlouhé širší nudle z tvrdé pšenice - často i ochucené