Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

daněk

velmi kvalitní jemnější zvěřina podobná masu z jelena

dary moře - plody moře

pod tímto pojmenováním se zpravidla rozumí směs drobných krevet, chobotniček, mušlí, kalamárů a podobně

datle

u nás většinou sušené - plody palmy datlové - lze s nimi přislazovat pokrmy, dezerty a podobně

divočák

Maso divokého prasete je oproti jiným druhům zvěřiny tučnější a zpravidla ho není třeba špikovat.

divoké koření

celé koření v poměru 2 :4 : 1 bobkový list, celý černý pepř, nové koření může ho doplnit sušený tymián nebo suché bobule jalovce

domácí těstoviny

podomácku připravené těstoviny - používají se zpravidla ještě čerstvé jen lehce oschlé

drcená rajčata

konzervovaná, oloupaná a rozdrcená rajčata ve vlastní šťávě

droždí čerstvé - kvasnice, pekárenské d.

lisované kvasnice - kostičky o váze cca 40g

droždí sušené - granulované droždí

přibližně 10g suchého droždí odpovídá 40g čerstvého a nakypří přibližně 1kg mouky

drůbeží sekaná

většinou mražený polotovar

drůbeží vývar

vývar z kostí, kůže a oseků z drůbeže - možnost připravit ho i z průmyslově vyrobeného polotovaru - z prášku, kostky

dýně hokajdó

oranžová dýně, konzumuje se včetně slupky, nejvhodnější je krátká tepelná úprava, zdravotně velmi cenná - čistí organismus

dýňová semena

v různých druzích, velmi cenná potravina - nejchutnější jsou opražené či rozpečené

džem - ovocná marmeláda

přislazený rozvar ovoce - jednodruhový - směsi ovoce

grundle - drobné rybky

u nás většinou mražené - drobné rybky - k k rychlé tepelné úpravě, smažení, naložení a podobně

oregano - dobromysl

výrazná bylina vhodná k rajčatům, sýru i masu, lze ji kombinovat s dalšími bylinami - často se používá i sušená
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]