velké boby nutno namáčet asi 10 hodin před úpravou, mají výbornou moučnou chuť
světoznámý zrající sýr s povrchovou plísní výrazné chuti a vůně
sladkovodní ryba - dravec s vynikajícím pevným, světlým masem
velmi tradiční a hojně využívaná kořenová zelenina - celer patří mezi alergény
celé, drcené i mleté lehce nahořklé - do polévek a dušených směsí, součást celerové soli
výrazně pálivé koření mleté ze sušených chilli papriček, používat velmi obezřetně
zpravidla průmyslově vyráběná omáčka z drcených chilli papriček a dalších přísad - často výrazně štiplavá, nasládlá, kořeněná a podobně
tradiční součást naší gastronomie - ponejvíce ze žita a pšenice
malé chobotnice stačí jen krátce povařit či osmahnout - větší exempláře je třeba upravovat déle
jemná a velmi cenná jarní zelenina, výhonky asparagusu - bílý se loupe, krátce vařit nastojato, jemné hlavičky jen v páře
nejrozšířenější zelenina na světě - různé druhy od jemně nasládlých až po výrazně štiplavé odrůdy
červená varianta cibule, po nakrájení co nejdříve upravit či konzumovat, na vzduchu totiž hořkne
jemnější, než zralá cibule - nesnese dlouhou dobu pečení či smažení zvlášť zelené části
silně aromatická přísada do pečiva a mnohých orientálních pokrmů - pozor na citrony s chemikáliemi ošetřovanou kůrou
citrus s výrazně kyselou dužinou - citronová šťáva se v kuchyni hojně využívá
jemná luštěnina, podobná hrachu - má příjemnou máslovou chuť - před vařením namočit na 4 - 6 hodin
mladé cukety se upravují celé, u starších naroste tuhá slupka a odstraňuje se vatovitý střed s jádry- jsou vhodné na nejrůzněší způsoby úpravy