Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

bob zahradní - chlebové fazole

velké boby nutno namáčet asi 10 hodin před úpravou, mají výbornou moučnou chuť

camembert

světoznámý zrající sýr s povrchovou plísní výrazné chuti a vůně

candát

sladkovodní ryba - dravec s vynikajícím pevným, světlým masem

celer - celer bulvový (kořen)

velmi tradiční a hojně využívaná kořenová zelenina - celer patří mezi alergény

celerové semínko

celé, drcené i mleté lehce nahořklé - do polévek a dušených směsí, součást celerové soli

chilli - chilles

výrazně pálivé koření mleté ze sušených chilli papriček, používat velmi obezřetně

chilli omáčka

zpravidla průmyslově vyráběná omáčka z drcených chilli papriček a dalších přísad - často výrazně štiplavá, nasládlá, kořeněná a podobně

chléb

tradiční součást naší gastronomie - ponejvíce ze žita a pšenice

chobotnice

malé chobotnice stačí jen krátce povařit či osmahnout - větší exempláře je třeba upravovat déle

chřest - chřest zelený i bílý

jemná a velmi cenná jarní zelenina, výhonky asparagusu - bílý se loupe, krátce vařit nastojato, jemné hlavičky jen v páře

cibule - cibule kuchyňská, španělská

nejrozšířenější zelenina na světě - různé druhy od jemně nasládlých až po výrazně štiplavé odrůdy

cibule červená - cibule italská

červená varianta cibule, po nakrájení co nejdříve upravit či konzumovat, na vzduchu totiž hořkne

cibule jarní - naťová cibule

jemnější, než zralá cibule - nesnese dlouhou dobu pečení či smažení zvlášť zelené části

cironová kůra

silně aromatická přísada do pečiva a mnohých orientálních pokrmů - pozor na citrony s chemikáliemi ošetřovanou kůrou

citron

citrus s výrazně kyselou dužinou - citronová šťáva se v kuchyni hojně využívá

cizrna - římský hrách

jemná luštěnina, podobná hrachu - má příjemnou máslovou chuť - před vařením namočit na 4 - 6 hodin

cuketa - cukína

mladé cukety se upravují celé, u starších naroste tuhá slupka a odstraňuje se vatovitý střed s jádry- jsou vhodné na nejrůzněší způsoby úpravy
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]