Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

anýz - bedrník

výrazné koření zlepšuje trávení, spíše do cukrovinek, nakládaného ovoce, zeleniny a především pak likérů

arašídy - burské ořechy

arašídy nejsou ořechy ale semena podzemnice olejné čili luštěnina - praží se, přidávají do některých pokrmů - vyrábí se z nich arašídová pasta a máslo

badyán - hvězdicové koření

hvězdicové plody čínského stromu, součást perníkového koření a orientálních pokrmů i nápojů

bambusové výhonky

bílá dřeň mladých bambusů - syrové je třeba krátce povařit - také se užívají nakládané či marinované plátky či kousky

banány

tropické ovoce dozrávající po sklizni - je možné je citlivě zpracovat i tepelně

bazalka

bylina jejíž listy mají výraznou kořeněnou vůni - velmi široké využití v teplé i studené kuchyni - jsou vypěstovány různé varianty barev i vůní

bažant

tradiční pernatá zvěřina v naší kuchyni - jemné maso je nutné doplnit při úpravě tukem

bílek

vaječný bílek

bob zahradní - chlebové fazole

velké boby nutno namáčet asi 10 hodin před úpravou, mají výbornou moučnou chuť

bobkový list - vavřín pravý

sušené listy vavřínu jsou hojně užívaným kořením, které vylouhuje tekutina a var - je součástí divokého koření

borůvky

populární lesní ovoce - velmi cenné - vaří se z něho ovocná omáčka Žahour, ke kynutým knedlíkům, k lívancům a podobně

bouguet garni - svazek bylin

zpravidla obsahuje bobkový list, petrželovou nať, tymián - podle charakteru pokrmu ja možné směs libovolně doplnit

bramborová moučka - mouka bramborová

k zahuššťování pokrmů, do těst a podobně - vyrábí se z vařených brambor sušením a mletím

brambory

různé odrůdy, běžné pro různé kuchyňské využití

brokolice

brukvovitá zelenina blízká květáku - pěstuje se v různých variantách včetně nachové barvy - konzumace za syrova ale nejlépe krátce povařená či spařená

broskve

letní ovoce s pevnou ochmýřenou slupkou - má výraznou vůni i chuť

brusinky

lesní ovoce natrpklé chuti - velmi cenné, nejčastěji používané v kuchyni kompotované

brynza

zrající měkký, drobivý, máslový sýr
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]