Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

agar

přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, používá se především v cukrářství

amur

sladkovodní ryba se světlým masem

ananas

tropické ovoce - je nutné z něho odřezat kůru a dřevnatý střed

anglická slanina

tepelně opracovaný vepřový bok, máčený v tmavé marinádě a pak uzený

anýz - bedrník

výrazné koření zlepšuje trávení, spíše do cukrovinek, nakládaného ovoce, zeleniny a především pak likérů

arašídy - burské ořechy

arašídy nejsou ořechy ale semena podzemnice olejné čili luštěnina - praží se, přidávají do některých pokrmů - vyrábí se z nich arašídová pasta a máslo

artyčok

část květního úboru druhu bodláku, jemná zelenina pro libovolné úpravy, nakládá se do chucených nálevů a podobně

asant - asafoetida - ločidlo - čertovo lejno

mletá, jasně žlutá pryskyřice výrazného, páchnoucího aroma - používat velmi šetrně, nepříjemná vůně tepelnou úpravou mizí

avokádo

výživné, tučné plody s máslovou chutí, v pokojové teplotě změknou a lze je snadno loupat, dužinu je nutné ochutit - gastronomicky se avokádo zařazuje jako zelenina

italská rýže - Arborio, Carnaroli

kulatozrnná rýže na přípravu originálního italského rizota, také nákypů a podobně

sardelky - ančovičky

v soli a oleji naložené řezy z rybek / ančoviček - mají výraznou chuť, která se případnou tepelnou úpravou znásobí
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]