přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, používá se především v cukrářství
sladkovodní ryba se světlým masem
tropické ovoce - je nutné z něho odřezat kůru a dřevnatý střed
tepelně opracovaný vepřový bok, máčený v tmavé marinádě a pak uzený
výrazné koření zlepšuje trávení, spíše do cukrovinek, nakládaného ovoce, zeleniny a především pak likérů
arašídy nejsou ořechy ale semena podzemnice olejné čili luštěnina - praží se, přidávají do některých pokrmů - vyrábí se z nich arašídová pasta a máslo
část květního úboru druhu bodláku, jemná zelenina pro libovolné úpravy, nakládá se do chucených nálevů a podobně
mletá, jasně žlutá pryskyřice výrazného, páchnoucího aroma - používat velmi šetrně, nepříjemná vůně tepelnou úpravou mizí
výživné, tučné plody s máslovou chutí, v pokojové teplotě změknou a lze je snadno loupat, dužinu je nutné ochutit - gastronomicky se avokádo zařazuje jako zelenina
kulatozrnná rýže na přípravu originálního italského rizota, také nákypů a podobně
v soli a oleji naložené řezy z rybek / ančoviček - mají výraznou chuť, která se případnou tepelnou úpravou znásobí