Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

kaštany jedlé

semena kaštanovníku jsou škrobnaté a méně olejnaté oproti jiným ořechům, zpracovávají se jako zelenina, pečením, vařením či dušením, do nádivek, cukrovinek a podobně

kečup

zpravidla sladkokyselá omáčka vyráběná na základě rajčatového protlaku s různým kořením a doplňky

kedluben - brukev

v různých variantách a velikostech, oloupaný možno konzumovat syrový nebo krátce teplně upravený, lze konzumovat i mladé povařené listy

kefírové mléko - kefír

kravské, ovčí i jiné mléko zkvašené kefírovými zrny

kiwi

tropické ovoce původně z Číny - příjemně nakyslá chuť dužiny - ochlupená slupka se nekonzumuje

klementýnka

citrusové ovoce - bezsemenné plody podobné mandarince - snadno je lze loupat

klíčky - výhonky

nejčastěji jde o klíčky vojtěšky, drobných fazolek, čočky a vigny - jako doplněk pokrmů syrové i kratičce tepelně upravené

klikva

trpké ovoce podobné brusinkám - konzervuje se a používá podobně jako brusinky

klobása

populární uzenina ze směsi mas s různým ochucením - kvalitnější druhy ve střívku

kmín - kmín kořenný

výrazné koření typické pro Střední Evropu - zlepšuje trávení, skvělý k tučnému masu - používá se celý, drcený nebo mletý

kmín římský - cumin

ostře kořeněná chuť je typická pro orientální kuchyni - používá se celý, drcený i mletý - dávkovat vždy obezřetně, dovede totiž zcela potlačit jiná koření či byliny

kokos - kopra - sušený kokos

dužina se používá jak syrová tak sušená a strouhaná především do pečiva, zákusků a podobně

kokosové mléko

výluh ze strouhaného kokosu - lehce nasládlá tekutina zjemňuje četné orientální pokrmy - lze ho koupit konzervované nebo připravit po domácku

kompotované ovoce

ovoce zavařené ve sladkém nálevu, často doplněné kořením

kondenzované mléko

zahuštěné mléko často přislazené

kopr

miříkovitá rostlina s jemnou natí výrazné a přitom jemné chuti a vůně, je natolik osobitá, že mnohým osobám není příjemná

kopřivy

Tradiční jarní bylinka plná vitaminů a minerálů. Omyté mladé výhonky kopřiv spařte krátce vroucí vodou a pak je sekejte, krájejte a přidávejte do směsí mas, nádivek, omáček polévek, salátů a podobně. Tepelně je upravujte co nejkratší dobu.

koření pěti vůní - čínská směs pěti koření

vyrovnaný poměr mletého badyánu, hřebíčku, čínské skořice, sečuánského pepře (fagary) a fenyklu - do směsí v orientálních pokrmech
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]