Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

hrášek - hrách setý, luskový

zpravidla se používá vyluštěný čerstvý hrášek - syrový i kratičce tepelně upravený - nejčastěji mražený

hřebíček

sušená nerozvitá poupata výrazné vůně - široké využití v kuchyni, do vývarů, mas, k rýži, zelenině do moučníků a pečiva

hrozny - hroznové víno

v různých druzích a kultivarech světlé, růžové, tmavé a podobně

hrušky

tradiční místní ovoce

humr

velmi ceněný mořský korýš s velkými klepety

husa

drůbež tradičně chovaná, vykrmovaná aby ztučněla - patří ke slavnostní tradiční hostině

indiánská rýže - zizánie

v podstatě není rýží i když se s rýží upravuje jako divoká či indiánská, dlouhá hnědá až černá zrnka obsahují mnoho cenných látek

italská rýže - Arborio, Carnaroli

kulatozrnná rýže na přípravu originálního italského rizota, také nákypů a podobně

jablka

tradiční ovoce v mnoha různých odrůdách - nakyslá, sladká, moučná jablka

jáhly

vyloupané proso, drobné kuličky je nutné před vařením důkladně proprat v horké vodě, tím se odplaví nahořklá vrstvička z povrchu, proso se vaří, zpravidla rozvaří

jahody

sezónní ovoce svébytné vůně a chuti - červen - červenec

jalovec

bobule jalovce - jalovčinky se používají jak syrové tak sušené - především při úpravě zvěřiny a na výrobu nápojů (gin)

jam -

škrobnaté hlízy podobné sladkým bramborám (batátům) upravují se podobně jako brambory, nejčastěji ochucené pyré

javorový sirup

zpracovaná šťáva z javoru, přírodní produkt pokud je 100%, přirozené a v Severní Americe velmi rozšířené sladidlo

ječmen

tradiční obilnina - dnes využívaná spíše v podobě krupek či ječného sladu

ječné krupky

obroušená zrnka ječmene - v různých velikostech včetně maličkých perliček či droné lámanky

jehněčí maso

maso mladých ovcí do jednoho roku života - nejkvalitnější je 5 - 7 měsíců staré v období jara a léta (tzv. jarní jehněčí)

jelen

tradiční zvěřina našich krajů

jelítkový prejt

směs masa, žemle, vepřové krve doplněná krupkami či rýží - náplň do tradičních zabijačkových jelit
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]