Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Houby nakládané

Zpravidla v octovém nálevu s kořením a zeleninou.

houby sušené

jedlé houby ponejvíce hřibovité - je třeba je předem namočit a pak nejméně 15 minut vařit

houževnatec - schi-take

čerstvé stačí krátce tepelně upravit, sušené je nutné dopředu namočit na 20 - 30 minut, vymáčnout vodu a upravovat - mají výraznou vůni

hovězí dršťky

vnitřnosti - zpravidla prané, čištěné a bělené části žaludků skotu - je nutné je poměrně dlouho vařit

hovězí játra

vnitřnosti zpravidla upravované dušením

hovězí kližka

kližnaté, svazčité, maso z nohou skotu - na guláše, dušení i vaření

hovězí na polévku

zpravidla maso z pupku, žebra včetně kostí

hovězí ořez a výřez

různé skrojky masa i vaziv - na vaření, do mletých směsí a podobně

hovězí přední

většinou maso z plece a krku, bez kosti - nejčastěji na vaření, dušení případně i pečeni

hovězí roštěnec - nízký roštěnec - roštěná

plochý válec svaloviny z vrchní části hřbetu - na minutky (steaky), rostbif a jiné - francouzsky entrecote (antrekot)

hovězí svíčková - pravá svíčková

nejjemnější část hovězího, válec masa vrostlý pod páteří - na steaky (bifteky) a další minutky - anglicky filet of beef nebo undercut

hovězí vývar

silný vývar z hovězích kostí či masa na polévky, omáčky, do různých pokrmů a podobně - dříve označován jako vývar A

hovězí zadní

svalovina z kýty a části plece vhodná na řadu pokrmů, pečeně, závitky, plátky, rolády a podobně

hrách

Nejčastěji používaná luštěnina v našich krajích - běžně byl součástí všech starodávných slavnostních hostin - je třeba ho dopředu namočit (nejlépe den předem) namáčecí vodu pak slít a v čisté vodě ho zvolna vařit do měkka.

hrách cukrový - sladové lusky

jemná jarní a letní zelenina - konce lusků se očistí - použití jak syrové, tak krátce spařené - delší tepelná úprava je zcela zničí
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]