Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

fazole bílé

různé druhy i velkosti, podle toho 6 - 10 hodin před vařením namočit - namočením a vařením zvýší dvojnásobně hmotnost

fazole červené

různé druhy i velkosti, podle toho 6 - 10 hodin před vařením namočit - namočením a vařením zvýší dvojnásobně hmotnost

fazole mungo - vigna

různé druhy a velikosti, loupané a půlené, některé je nutno namáčet dlouho před úpravou - velmi cenné jsou naklíčené

fazolové lusky - fazolky

různé velikosti a barvy lusků, po odstrranění obou tuhých konců je nutné je krátce povařit či spařit a teprve pak dále upravovat

fenykl - řapíkatý či sladký fenykl

zdužnatělé pochvy listů s jemnými mladými lístky, nasládlá anýzová chu´t a vůně, možno konzumovat syrový i krátce tepelně upravený

fíky

výrazně sladké ovoce - konzumuje se čerstvé i sušené

garam masala

několik druhů a variací - vždy ostrá směs koření - mletý koriandr, chilli, pepř - v indické kuchyni

glukóza

přírodní cukr z hroznů, medu ap. - průmyslově vyrobený jako prášek nebo sirup

glutamát sodný - glutasol

krystalická sůl kyseliny L-glutamové, aminokyseliny, kterou obsahují běžně četné živé organismy, zesiluje chuť pokrmů - označena E 621 nebo MSG

granátové jablko

pod tvrdou slupkou jsou nahloučená semena obalená šťavnatou dužinou - vyrábí se z nich grenadýna

grapefruit

v různých variantách a vybarveních, bílá dužina a blány jsou většinou výrazně hořké

grundle - drobné rybky

u nás většinou mražené - drobné rybky - k k rychlé tepelné úpravě, smažení, naložení a podobně

hejk - mořská štika

filety mořských ryb v různé kvalitě - většinou mražené

hermelín

sýr s bílou plísní na povrchu - populární česká varianta na camembert - často bez výrazné chuti a znaků zralosti

hlíva ústřičná

velmi cenná houba, uměle pěstovanou není nutné dlouho tepelně upravovat - dlouhou úpravou ztrácí chuť a vůni

holoubě

v našich krajích nejmenší drůbež s jemným sušším masem

hořčice dijonská - francouzská

jemná štiplavá hořčice - zpravidla světle žlutá

hořčice kremžská

hořčice s rozemletými slupkami semínek - díky tomu má pikantní štiplavou chuť

hořčice plnotučná - hladká hořčice

u nás nejpopulárnější hořčice pikantní, neštiplavé chuti - často se užívá i při vaření
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]