Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

čočka kuželovitá - francouzská čočka

většinou tmavá, vysoce ceněná luštěnina - nerozváří se - před vařením namočit na 1 - 5 hodin dle druhu a velikosti

čokoláda na vaření

zpravidla hořká čokoláda - na našem trhu běžně s obsahem kolem 30 procent kakaa

čtvero koření - francouzské koření

koření do uzenin, dušených pokrmů se mele i drtí podle potřeby - složení přibližně v poměru 3 : 5 : 1 : 0,5 celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor

daněk

velmi kvalitní jemnější zvěřina podobná masu z jelena

dary moře - plody moře

pod tímto pojmenováním se zpravidla rozumí směs drobných krevet, chobotniček, mušlí, kalamárů a podobně

datle

u nás většinou sušené - plody palmy datlové - lze s nimi přislazovat pokrmy, dezerty a podobně

divočák

Maso divokého prasete je oproti jiným druhům zvěřiny tučnější a zpravidla ho není třeba špikovat.

divoké koření

celé koření v poměru 2 :4 : 1 bobkový list, celý černý pepř, nové koření může ho doplnit sušený tymián nebo suché bobule jalovce

domácí těstoviny

podomácku připravené těstoviny - používají se zpravidla ještě čerstvé jen lehce oschlé

drcená rajčata

konzervovaná, oloupaná a rozdrcená rajčata ve vlastní šťávě

droždí čerstvé - kvasnice, pekárenské d.

lisované kvasnice - kostičky o váze cca 40g

droždí sušené - granulované droždí

přibližně 10g suchého droždí odpovídá 40g čerstvého a nakypří přibližně 1kg mouky

drůbeží sekaná

většinou mražený polotovar

drůbeží vývar

vývar z kostí, kůže a oseků z drůbeže - možnost připravit ho i z průmyslově vyrobeného polotovaru - z prášku, kostky

dýně hokajdó

oranžová dýně, konzumuje se včetně slupky, nejvhodnější je krátká tepelná úprava, zdravotně velmi cenná - čistí organismus

dýňová semena

v různých druzích, velmi cenná potravina - nejchutnější jsou opražené či rozpečené

džem - ovocná marmeláda

přislazený rozvar ovoce - jednodruhový - směsi ovoce

endivie - kadeřávek

kadeřavé listy i hlávky různých barevných i tvarových variací - podle charakteru možno konzumovat jak syrové, tak krátce tepelně opravované

estragon - pelyněk kozalec

jemná chuť estragonu se v pokrmech značně rozvine, proto ho užívejte šetrně - francouzský je jemnější, pravý nebo ruský nahořklý a ostrý
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]