většinou tmavá, vysoce ceněná luštěnina - nerozváří se - před vařením namočit na 1 - 5 hodin dle druhu a velikosti
zpravidla hořká čokoláda - na našem trhu běžně s obsahem kolem 30 procent kakaa
koření do uzenin, dušených pokrmů se mele i drtí podle potřeby - složení přibližně v poměru 3 : 5 : 1 : 0,5 celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor
velmi kvalitní jemnější zvěřina podobná masu z jelena
pod tímto pojmenováním se zpravidla rozumí směs drobných krevet, chobotniček, mušlí, kalamárů a podobně
u nás většinou sušené - plody palmy datlové - lze s nimi přislazovat pokrmy, dezerty a podobně
Maso divokého prasete je oproti jiným druhům zvěřiny tučnější a zpravidla ho není třeba špikovat.
celé koření v poměru 2 :4 : 1 bobkový list, celý černý pepř, nové koření může ho doplnit sušený tymián nebo suché bobule jalovce
podomácku připravené těstoviny - používají se zpravidla ještě čerstvé jen lehce oschlé
konzervovaná, oloupaná a rozdrcená rajčata ve vlastní šťávě
lisované kvasnice - kostičky o váze cca 40g
přibližně 10g suchého droždí odpovídá 40g čerstvého a nakypří přibližně 1kg mouky
většinou mražený polotovar
vývar z kostí, kůže a oseků z drůbeže - možnost připravit ho i z průmyslově vyrobeného polotovaru - z prášku, kostky
oranžová dýně, konzumuje se včetně slupky, nejvhodnější je krátká tepelná úprava, zdravotně velmi cenná - čistí organismus
v různých druzích, velmi cenná potravina - nejchutnější jsou opražené či rozpečené
přislazený rozvar ovoce - jednodruhový - směsi ovoce
kadeřavé listy i hlávky různých barevných i tvarových variací - podle charakteru možno konzumovat jak syrové, tak krátce tepelně opravované
jemná chuť estragonu se v pokrmech značně rozvine, proto ho užívejte šetrně - francouzský je jemnější, pravý nebo ruský nahořklý a ostrý