Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

cironová kůra

silně aromatická přísada do pečiva a mnohých orientálních pokrmů - pozor na citrony s chemikáliemi ošetřovanou kůrou

citron

citrus s výrazně kyselou dužinou - citronová šťáva se v kuchyni hojně využívá

cizrna - římský hrách

jemná luštěnina, podobná hrachu - má příjemnou máslovou chuť - před vařením namočit na 4 - 6 hodin

cuketa - cukína

mladé cukety se upravují celé, u starších naroste tuhá slupka a odstraňuje se vatovitý střed s jádry- jsou vhodné na nejrůzněší způsoby úpravy

cukr krupice - cukr pískový

zpravidla rafinovaný řepný cukr

cukr krystal

zpravidla rafinovaný řepný cukr

cukr moučka - práškový cukr

velmi jemně mletý, rafinovaný cukr

cukr skořicový - skořicový cukr

krupicový cukr s mletou skořicí

cukr třtinový - cukr tmavý

zpravidla na našem trhu nerafinovaný v několika druzích

cukr vanilinový - vanilkový cukr

krupicový rafinovaný cukr s ethylvanilinem - uměle vyrobeným vanilkovým aroma

čekanka - čekankové puky, salátová č.

výhonky lehce nahořklé chuti - zpravidla do salátů ale i pro tepelnou úpravou - uchovávat v temnu

červená řepa

tradiční podzimní a zimní zelenina - má očistné a ochranné účinky, konzumují se také mladší řepné lístky (po spaření), řepa se vaří a pak pod studenou vodou oloupe

česnek

je spíše kořením než zeleninou, nesnese vysoké teploty při opékání, krátké osmahnutí zmírní jeho výraznou chuť a vůni, delší tepelnou úpravou se rozvaří

česnek sušený

sušený granulovaný nebo mletý, případně plátky do různých pokrmů - není tak výrazný jako čerstvý

čínské nudle - rýžové nudle

zpravidla rýžové těstoviny zpracované v různých šířkách i kvalitě - máčejí se v teplé či horké vodě, případně i krátce vaří

čočka - zelená čočka

u nás běžně používaná velkozrnná nebo drobnozrnná, před vařením nejméně hodinu namočit, velmi rychle klíčí

čočka červená - oranžová, žlutá čočka

v různých odstínech i velikostech, většinou loupaná, velmi rychle vařená
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]