Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

tuřín - rutabaga

kořen se žlutavou dužinou, snese různé tepelné úpravy, snadno se rozvaří, nejkvalitnější je v zimním období

tvaroh měkký

sražené zakyslé mléko bez části syrovátky - základ pro výrobu mnoha sýrů - k dostání v různých stupních tučnosti také krémový a podobně

tvaroh tvrdý

vylisovaný měkký tvaroh - nejčastěji se strouhá na moučné sladké pokrmy

tymián

bylina s drobnými lístky výrazné chuti a vůně která dovede spojovat i další byliny a koření proto je součástí provensálského koření i klasické "bouquet garni"

úhoř

trochu jiná ryba se svazčitým masem bez kostí

ústřice

labužnické mušle konzumované převážně za syrova

ustřicová omáčka

výrazná zpravidla dosti slaná omáčka ze zkvašených mušlí - používá se podobně jako sojová a rybí omáčka

uzená makrela

u nás velmi populární uzená ryba

uzená slanina - špek

solí naložený a pak uzený pruh vepřového sádla - případně výrazně prorostlého boku

uzená šunka

uzené maso z kýty speciálně nakládané

uzené maso

vepřové maso naložené v soli a následně vyuzené kouřem - na trhu různé kvality často masírovaného a nepřirozeně upraveného masa

uzené ryby

různé druhy sladkovodní i mořské

uzený sýr

zpravidla typu eidamské cihly - také ovčí sýry

vanilka - vanilkový lusk

dlouhé tobolky, lusky obsahují droboučká tmavá semínka které dají pokrmům vanilkovou příchuť - kousky lusků v cukru do něho přenesou vanilkovou vůni - lusky uchovávejte uzavřené a v temnu

vavřín - bobkový list

v zeleném stavu má list jemnější chuť a vůni, je tradiční součástí "bouguet garni"
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]