kořen se žlutavou dužinou, snese různé tepelné úpravy, snadno se rozvaří, nejkvalitnější je v zimním období
sražené zakyslé mléko bez části syrovátky - základ pro výrobu mnoha sýrů - k dostání v různých stupních tučnosti také krémový a podobně
vylisovaný měkký tvaroh - nejčastěji se strouhá na moučné sladké pokrmy
bylina s drobnými lístky výrazné chuti a vůně která dovede spojovat i další byliny a koření proto je součástí provensálského koření i klasické "bouquet garni"
trochu jiná ryba se svazčitým masem bez kostí
labužnické mušle konzumované převážně za syrova
výrazná zpravidla dosti slaná omáčka ze zkvašených mušlí - používá se podobně jako sojová a rybí omáčka
u nás velmi populární uzená ryba
solí naložený a pak uzený pruh vepřového sádla - případně výrazně prorostlého boku
uzené maso z kýty speciálně nakládané
vepřové maso naložené v soli a následně vyuzené kouřem - na trhu různé kvality často masírovaného a nepřirozeně upraveného masa
různé druhy sladkovodní i mořské
zpravidla typu eidamské cihly - také ovčí sýry
dlouhé tobolky, lusky obsahují droboučká tmavá semínka které dají pokrmům vanilkovou příchuť - kousky lusků v cukru do něho přenesou vanilkovou vůni - lusky uchovávejte uzavřené a v temnu
v zeleném stavu má list jemnější chuť a vůni, je tradiční součástí "bouguet garni"