Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

sušená treska - bacalao

tradiční konzervace ryb - sušené maso se před úpravou máčí a potom teprve vaří, dusí a jinak upravuje

sušené fíky

sušené plody fíkovníku

sušené meruňky

sušené zpravidla vypeckované meruňky - tmavé jsou nesýřené

sušené mléko

mléko v prášku prodávané v různých stupních tučnosti

sušené ovoce

různé druhy sušeného ovoce - někdy sýřené proti plísním - často doslazované a podobně

sušené švestky

s peckou nebo bez pecek - velmi často používané sušené ovoce

sýr balkánského typu - feta

slaný sýr pevné tvarohovité konzistence - zpravidla ve slaném nálevu

sýr cihla

tradiční a nejčastěji u nás používaný polotvrdý sýr

sýr čedar

má výraznou chuť a vůni, často zabarvený do oranžova - tvrdý sýr původně z Britských ostrovů

sýr ementál - ementálského typu

věhlasný sýr nahořkle oříškové chuti - pravidelné bubliny v sýru - vyrábí se mnoho různých variací a napodobenin

sýr gouda

polotvrdý sýr původně z Holandska - na trhu v různých kvalitách

sýr s modrou plísní - Niva

sýry tvarohovité konzistence s naočkovanou modrou či modrozelenou kulturou plísně, zrající - mají výraznou chuť

syrová sekaná

směs mletého masa doplněná o koření, sůl případně i jinak

šafrán

blizny květů šafránu, jdno z nejdražších koření, nitky červené barvy máčením a vařením zabarvují pokrm do žlutooranžova a obohatí o zvláštní vůni

šalotka

druh cibule dovezený do Evropy křižáky z Orientu. Bývá ve variantách šedá, růžová, zletohnědá, jemnější chuť s přídechem česneku, zvláště oblíbená ve francouzské kuchyni, ostatní viz cibule

šalvěj

plstnaté listy s výraznou silicí kořenité chuti a vůně, vhodná k epelné úpravě do dušenin, nádivek a pečenému

škvarky

vyškvařené kousky vepřového sádla

šlehačka 33% - smetana na šlehání

smetana s vysokou koncentrací tuku vhodná ke šlehání - má široké využití v kuchyni
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]