Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

slepice

drůbež využívané nejvíce na silné vývary, zadělávané pokrmy a podobně - nutno počítat s delší dobou vaření

slunečnicové semínko - slunečnice

vyloupaná semena slunečnice - nejchutnější opražené či vypečené

směs pepřů - pepřové koření

nejlépe čerstvě drcené nebo mleté kuličky zeleného, bílého a černého pepře (případně růžového)

smetana 12% - smetana na vaření

smetana v koncentraci 8 - 15 % tuku

smetanový sýr - gervais

tučný sýr tvarohovité konzistence - často doplněný bylinami a podobně

soda bikarbona - jedlá soda

používá se pro nakypření pečiva a těst - nezpůsobí kynutí či kvašení

sója - sója luštinatá

tvrdá semena různých odstínů - obsahuje velmi cenné živiny - je nutné ji poměrně dlouho před vařením namočit (podle velikosti až 24 hodin)

sójová omáčka

různé druhy i ochucení omáčky jejímž základem jsou kvašené sojové boby - sladké, slané, navinulé, houbové a podobně

sójové maso

ze sójových bílkovin speciálně vyrobená potravina - prodává se sušená, nutno namočit, ochutit a povařit- pak dále zpracovávat.

srnčí

tmavé málo, tučné maso srnců - vysoké zvěře

steakové koření

směs koření obsahuje zpravidla pepř, koriandr, rozmarýn, zázvor, chilli, sušený česnek případně cibuli dopňuje ho sůl a jiné ochucovací či stabilizační látky

strouhanka

mleté bílé pečivo - nejčastěji rohlíky

sůl - sůl kamenná

minerál, který člověk nutně potřebuje k životu byť jen ve velmi malém množství - nejlepší přírodní nečištěná sůl

sůl mořská

sůl získávaná z mořské vody odpařováním - na trhu v různých kvalitách - nejcennější přírodní nečištěná

sumec

sladkovodní ryba vhodná pro různé úpravy

sušená jablka - křížaly

sušené řezy či kousky jablek

sušená rajčata

někdy nakládaná v oleji a koření, velmi výrazný a chutný doplněk k mnohým pokrmům v oblasti Středozemí
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]