Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

brambory

různé odrůdy, běžné pro různé kuchyňské využití

brokolice

brukvovitá zelenina blízká květáku - pěstuje se v různých variantách včetně nachové barvy - konzumace za syrova ale nejlépe krátce povařená či spařená

broskve

letní ovoce s pevnou ochmýřenou slupkou - má výraznou vůni i chuť

brusinky

lesní ovoce natrpklé chuti - velmi cenné, nejčastěji používané v kuchyni kompotované

brynza

zrající měkký, drobivý, máslový sýr

bulgur - bulghur

předvařená pšeničná trhanka z tvrdé pšenice - stačí ji spařit vroucí ochucenou vodou nebo vývarem a nechat 15 minut nabobtnat

bylinky směs

rozmarýn, tymián, petrželová nať, šalvěj, dobromysl a podobně

camembert

světoznámý zrající sýr s povrchovou plísní výrazné chuti a vůně

candát

sladkovodní ryba - dravec s vynikajícím pevným, světlým masem

celer - celer bulvový (kořen)

velmi tradiční a hojně využívaná kořenová zelenina - celer patří mezi alergény

celerové semínko

celé, drcené i mleté lehce nahořklé - do polévek a dušených směsí, součást celerové soli

chilli - chilles

výrazně pálivé koření mleté ze sušených chilli papriček, používat velmi obezřetně

chilli omáčka

zpravidla průmyslově vyráběná omáčka z drcených chilli papriček a dalších přísad - často výrazně štiplavá, nasládlá, kořeněná a podobně

chléb

tradiční součást naší gastronomie - ponejvíce ze žita a pšenice

chobotnice

malé chobotnice stačí jen krátce povařit či osmahnout - větší exempláře je třeba upravovat déle

chřest - chřest zelený i bílý

jemná a velmi cenná jarní zelenina, výhonky asparagusu - bílý se loupe, krátce vařit nastojato, jemné hlavičky jen v páře

cibule - cibule kuchyňská, španělská

nejrozšířenější zelenina na světě - různé druhy od jemně nasládlých až po výrazně štiplavé odrůdy

cibule červená - cibule italská

červená varianta cibule, po nakrájení co nejdříve upravit či konzumovat, na vzduchu totiž hořkne
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]