Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

pomeranč

populární a celosvětově rozšířené citrusové ovoce

pomerančová kůra

čerstvá nebo sušená - velmi aromatická - přidává se do pečiva i některých pokrmů - pozor zdejší pomeranče mají chemicky ošetřenou kůru

pórek - pór

cibulová zelenina - je jemnější než cibule, ideální krátce spařený či osmahnutý, při delší úpravě teplem se rozdusí, vysoká teplota ničí zvláště zelené části

portské víno

víno výrazné chuti a vůně doplněné zpravidla vinnou pálenkou (fortifikované)

povidla švestková

tradiční způsob uchování ovoce tak, že se vypeckované švestky delší dobu zvolna vaří do zahoustnutí - v obchodech je nutné sledovat kolik povidla opravdu obsahují švestek

pražma

mořské ryby v několika druzích s pevným bílým masem

přepuštěné máslo - ghee

čistý mléčný tuk - upravený z běžného másla zahříváním a oddělením tuku od syrovátky a vyčištěním bílkovin - vhodný k opékání, pečení i smažení

proso - jáhly

vyloupaná zrnka prosa jsou jáhly - drobné kuličky poměrně rychle vařené

provensálské bylinky - provensálské koření

směs sušených bylinek přibližně v poměru 4 : 3 : 1 : 1 : 1 tymián, majoránka, saturejka, rozmarýn, levandulových květů

pstruh

velmi oblíbená ryba z našich vod

pšenice

před vaření je nutné obilky namočit a vařit až po nabobtnání - poměrně dlouhá doba přípravy - různé druhy - je nutné používat tak zvanou potravinovou pšenici

pšenice špalda

tradiční druh pšenice s vyšším obsahem minerálů a vitaminů s lehce oříškovou příchutí - předem namočit a pak vařit

pšeničná krupice - krupička

hrubě semletá pšenice - na kaše - do těst, polévek a podobně

pšeničné klíčky

velmi cenná surovina vhodná k přidání do nejrůznějších těst i pokrmů

pšeničné otruby

nutné počítat s tím že natahují vlhkost, je dobré je před samotným použitím či konzumací předem namočit

pšeničné vločky

lisovaná zrna pšenice se tepelně zpracují podstatně dřív než celá zrna

pudinkový prášek - prášek pudinkový

škrobová moučka nejčastěji z bramborového škrobu přibarvená a ochucená - nejčastěji vanilkovou příchutí

radicchio - červenolistá hlávková čekanka

lehce nahořklá chuť případně i štiplavá, konzumace za syrova - dekorativní do salátů

rajčata - rajské jablko, tomtaty

v různých variantách a velikostech - ke konzumaci syrová i pro tepelnou úpravu, zpravidla loupaná
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]