Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

pečivo - veka, žemle

světlé nebo tmavé běžné pečivo - rohlíky, bagety, žemle a podobně

pekanové ořechy

podobné vlašskému ořechu v tenké skořápce, opražené či rozpečené jsou nejchutnější, připravuje se z nich ořechové máslo

penne

druh těstovin - zpravidla šikmo řezané, rovné rourky

pepř bílý

zralé a loupané bobule pepřovníku, jemnější oproti černému pepři, nejlepší čerstvě pomletý či drcený

pepř černý

usušené bobule pepřovníku v mnoha druzích a kvalitách, nejlepší je čerstvě pomletý ke konci přípravy nebo až na hotový pokrm, součást divokého koření

pepř růžový - schinus

není v podstatě pepř ale plod dřeviny schinus z Jižní Ameriky - mírně štiplavé kuličky, suché s z křehkou slupkou, nakládané lze dobře drtit a používat o originálnímu chucení

pepř zelený

nezralé bobule pepřovníku, také nakládané v soli či nálevu, svébytný jemnější druh pepře

perlička

u nás velmi málo používaná drůbež

petržel - petržel kořen

úprava jako u celeru tedy krátce spařená nebo i déle tepelně upravná - lze ji nahradit či zaměnit s pastiňákem

petrželová nať - petrželka

universální bylinka s vysokým obsahem cenných látek (vitaminy a minerály), v pokrmech spojuje a vyvažuje různé chuti a vůně - hladká je výraznější, kadeřavá častěji používaná - je tradiční součástí "bouquet garni"

piniové oříšky - piniová semínka

semena středozemní borovice, jemné chuti, opražené do pokrmů a salátů, pro výrobu zeleného pesta ap.

pískavice - řecké seno

tvrdá semena před drcením či mletím nasucho opražte, výrazné koření orientální kuchyně, do chlebů, ve směsích kari a podobně

pistácie

ořechy zvláštního zabarvení, pro zelenou barvu nutno povařit a oloupat, zpravidla solené a pražené

pivo

světlé, tmavé, kvasnicové, ležák a podobně - u nás zpravidla ze sladu, vody a chmele

platýz

mořská ryba - různé druhy a velikosti - ploché mořské ryby kambala, mořský jazyk a další

podmáslí

nakyslá tekutina zbylá po stlučeném másle - běžně se vyrábí z mléka přidáním mléčné kultury která ho zkysá a zahustí

pohanka - tatarka

semena rdesnovité rostliny, spařují se vroucí vodou, vývarem a nechají bez varu dojít, konzumuje se loupaná, šedozelená je chutnější, hnědavá je loupána za tepla

pohanka lámanka

drť z pohankových zrnek vzniklá při loupání - je rychleji spařená

polníček - felldsalát

růžice okrouhlých lístků, tradiční jarní listová zelenina, konzumace zpravidla za sysrova do salátů, případně kratičká tepelná úprava
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]