není moukou v pravém slova smyslu neb je z luštěniny - je vydatným výživovým doplňkem do různých těst a směsí
měkký pařený sýr bez výrazné chuti - menší či větší kuličky - nejkvalitnější z bůvolího mléka
celosvětově používaná zelenina - výrazně je v ní zastoupený provitamin A, selen, vláknina - konzumace za syrova, spařená či jinak tepelně upravená
síťovitý míšek na muškátovém oříšku, vetšinou meltý - výrazně ochutí jemné pokrmy, mletá masa, zeleninu a další
sušené jádro nejlépe čerstvě nastrouhat na hotový pokrm, pomáhá trávení, zlepšuje chuť - může být návykový
čerstvé v pevně zavřených škeblích - různé druhy - stačí krátká tepelná úprava - velmi cenná potravina - slávky, svatojakubské, srdcovky ap.
u nás nejčastěji ve sladkokyselém, kořeněném nálevu
drobné cibulky v pikantním nálevu
papriky zavařené v různých nálevech, celé, plněné, krájené, grilované a loupané
sezonní ovoce s hladkou pevnou slupkou - podobné broskvím
sušené plody pimentovníku s mnohoznačnou výraznou vůní a chutí - součást divokého koření
zpravidla vaječné těstoviny - ručně vyválené těsto krájené na široké, střední nebo velmi jemné nudle
Náhražka masa vyrobená z obilných bílkovin - různě ochucená i zpracovaná. velmi hodnotná potravina.
velké druhy garnátů s tmavšími pruhy na silném ocase
je celá řada octů - u nás je to nejčastěji užívaný ocet kvasný, lihový dále se používá ocet jablečný, vinný, rýžový, sladový a jiné
tmavý sladkokyselý ocet vyrobený ze zkvašené šťávy grapefruitů - dlouhou dobu leží v sudech než je dokončený
v několika druzích (hadovky, nakládačky, hladké, ostnaté) - většinou ke konzumaci za syrova
rostlinný běžně užívaný v kuchyni v různých druzích a kvalitách - u nás nejčastěji řepkový, slunečnicový