Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

mouka sójová

není moukou v pravém slova smyslu neb je z luštěniny - je vydatným výživovým doplňkem do různých těst a směsí

mozzarella sýr

měkký pařený sýr bez výrazné chuti - menší či větší kuličky - nejkvalitnější z bůvolího mléka

mrkev - karotka

celosvětově používaná zelenina - výrazně je v ní zastoupený provitamin A, selen, vláknina - konzumace za syrova, spařená či jinak tepelně upravená

muškátový květ

síťovitý míšek na muškátovém oříšku, vetšinou meltý - výrazně ochutí jemné pokrmy, mletá masa, zeleninu a další

muškátový oříšek

sušené jádro nejlépe čerstvě nastrouhat na hotový pokrm, pomáhá trávení, zlepšuje chuť - může být návykový

mušle

čerstvé v pevně zavřených škeblích - různé druhy - stačí krátká tepelná úprava - velmi cenná potravina - slávky, svatojakubské, srdcovky ap.

nakládaná zelenina - sterilovaná zelenina

u nás nejčastěji ve sladkokyselém, kořeněném nálevu

nakládané cibulky - perlové cibulky

drobné cibulky v pikantním nálevu

nakládané papriky - kapie

papriky zavařené v různých nálevech, celé, plněné, krájené, grilované a loupané

nektarinky

sezonní ovoce s hladkou pevnou slupkou - podobné broskvím

nové koření - pimento, jamajský pepř

sušené plody pimentovníku s mnohoznačnou výraznou vůní a chutí - součást divokého koření

nudle domácí

zpravidla vaječné těstoviny - ručně vyválené těsto krájené na široké, střední nebo velmi jemné nudle

obilné maso - robi / seitan

Náhražka masa vyrobená z obilných bílkovin - různě ochucená i zpracovaná. velmi hodnotná potravina.

obří krevety - tygří krevety

velké druhy garnátů s tmavšími pruhy na silném ocase

ocet

je celá řada octů - u nás je to nejčastěji užívaný ocet kvasný, lihový dále se používá ocet jablečný, vinný, rýžový, sladový a jiné

ocet balsamikový - balsamico

tmavý sladkokyselý ocet vyrobený ze zkvašené šťávy grapefruitů - dlouhou dobu leží v sudech než je dokončený

okurky

v několika druzích (hadovky, nakládačky, hladké, ostnaté) - většinou ke konzumaci za syrova

olej

rostlinný běžně užívaný v kuchyni v různých druzích a kvalitách - u nás nejčastěji řepkový, slunečnicový
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]