přirozené sladidlo v různých druzích - květový, lesní a podobně
listy mají jemně citronovou chuť vůni, jemný doplněk ovocných salátů, nápojů a dezertů
tmavý hustý sirup - velejší produkt při rafinaci cukru, obsahuje cenné minerály a vitaminy
melouny jsou vlastně tykvovitá zelenina ale vzhledem k jejich charakteru jsou spíše konzumovány jako ovoce, tedy čerstvé
populární letní ovoce výrazné vůně a chuti
drobné plody pro nejrůznější využití v kuchyni - na trhu i barevné varianty
Fermentovaná pasta ze sóji případně i jiného obilí (ječmen). Prodává se v různých variantách světlá tmavá, kořeněná. Je zpravidla slaná takže pokrm samotný ochutí a také lehce zahustí. Miso se do pokrmu vkládá na závěr přípravy, nechá se rozpustit a dále nevaří. Je možné použít ho i do pomazánek a podobně.
běžně používané kravské mléko polotučné, plnotučné, odstředěné
jednodruhové nebo směsi - u nás nejčastěji polovina hovězího a polovina tučnějšího vepřového
malý oranžový plod v nafouklém kalichu - efektní na ozdobu dezertů
různé druhy mořských rostlin, zpravidla sušené - před úpravou namořit, propláchnout a podle charakteru vařit nejméně 15 minut - některé se konzumují jen krátce osmahnuté či navlhčené (Nori)
mouka z ječmene se příliš od doby zavedení brambor v kuchyni nepoužívá
výrazně žlutá - neobsahuje lepek - hladká, hrubá i krupice
málo používaná - lze ji připravit rozmixováním ovesných vloček a následně použít k zahušťování, do těst a podobně
neobsahuje lepek, často se používá v ruské a francouzské kuchyni, potřebuje jen krátkou tepelnou úpravu
nejpoužívanější mouka - hladká, polohrubá, hrubá
v různých stupních mletí - jako u bílé mouky