Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

lískové oříšky

jádra lísky - mají široké využití zvláště ve sladkých pokrmech a pečivu

listové těsto

těsto ze dvou složek - vodánku a tukové hmoty - rozválené do vrstev. Díky tomu při pečení těsto vytvoří vrstvu tenkých plátků

lišky

houby zvláštní chuti a vůně, nutné je delší dobu tepelně upravovat

lněné semínko

hnědá či zlatavá lesklá semínka - dekorativní na pečivo, nejchutnější rozpečené či opražené - cenný zdroj živin

losos

ryba s výrazně oranžovým, tučnějším masem - na trhu je vedle lososů i větší množství losovitých ryb s narůžovělým masem různé kvality

lůj

tuk z hovězího masa - v současnosti se příliš v kuchyni nepoužívá

majonéza

studená omáčka - emulze žloutků a oleje ochucená solí, octem případně dalším kořením - je základem dalších studených omáček jako tatarské a pod.

majoránka

čerstvá nebo sušená nať - vhodná do pokrmů až před dokončením - delším varem může hořknout - typická pro středoevropskou kuchyni

mák - mák setý

maková semínka lze využít celá, v tom případě je nutné je nasucho opražit nebo péci - pro přípravu náplní především do pečiva se používá mák mletý spařený mlékem a ochucený

makrela

tučnější mořská ryba - na pulte u nás nejčastěji nabízená uzená

maliny

letní velice výrazné ovoce - zahradní šlechtěné - lesní v pozdním létu výraznější chuti a vůně

mandarinka

citrusové ovoce v různých druzích, také kompotované ve sladkém sirupu

mandle

semena mandlovníku - rozlišují se na sladké a hořké, sladké se běžně používají jak loupané, pražené a podobně - hořké se využívají k výrobě mandlového aroma

mango

ovoce původně z Indie - pod pevnou slupkou je oranžová dužina výrazné chuti a plochá velká pecka

mangold - vopich

konzumují se listy a také silné řapíky, před úpravou krátce spařit - použití jako špenát - varianty s načervenalými, žlutými i bílými řapíky

margarin - ztužený tuk

původně náhražka másla - nepřirozeně upravný tuk či olej nebo obojí - existuje mnoho variant a druhů

mascarpone

smetanový sýr nezrající, velmi tučný - na výrobu dezertů, krémů a podobně (tiramisu)

máslo

mléčný tuk získaný z kysané smetany - pro tepelnou přípravu je ideální máslo přepuštěné (čistý zlatavý tuk)

masový výtažek - masox

směs silný odvar či výpek z masa s kořením, kvasnicovým výtažkem a dalším
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]