Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

kuřecí svalovina

všeobecně - vykostěné kuřecí maso bez kůže nejčastěji ze stehen nebo prsní svaly

kurkuma

výrazně do žluta barvící koření mleté ze suchých oddenků kurkumy - podobné zázvoru - součást tuzemského kari koření

kuskus

drobná těstovina ze semoliny (tvrdé pšenice) na jejíž přípravu je třeba jen několik minut - stačí ho spařit vroucí vodou nebo vývarem

kůzle

mladé jemné maso kozy - nejčastěji sezónní - jarní lahůdka spojená se svátky velikonoc

květák - karfiol

zdužnatělé květenství je možné konzumovat za syrova, nejlépe krátce spařený či povařený - sezóna na konci jara a v létě

kypřicí prášek do pečiva

kypřidlo - směs jedlé sody nebo jiných chemických látek zpravidla se škrobem

kysaná smetana

zakysaná mléčná smetana někdy zahušťovaná škroby - zpravidla obsahuje 15 - 20% tuku

kysané zelí bílé

tradiční kvašená zelenina - lze ji konzumovat syrovou tak i dušenou či vařenou - cenný zdroj pro posílení zdraví a dobré trávení

langusta

velký korýš ceněný pro silný ocas s jemným masem

lanýž - černý, bílý lanýž

velmi drahá houba ceněná pro svou unikátní vůni a chuť - kombinace houby, koření a česneku - čerstvá se přidává v jemných hoblinkách do pokrmů či na závěrečné ochucení, sušená jako koření

lasaně - lasagne

speciální těstoviny - pláty nudlového těsta, které se připravují pozvolným zapékáním spolu dalšími potravinami a zapékací omáčkou. Ta se při pečení natáhne do suchých plátů

led

led běžně z pitné vody - lze také připravit led s ovocným sirupem - bylinkami (mátou) a podobně

ledový salát - křehký salát

hlávkový salát s pevnou hlávkou - poměrně dlouho vydrží čerstvý, křupavý - skvělý ve směsi listových salátů

lesní jahody

skvělé lesní ovoce na počátku léta

libeček

celeru podobné listy mající velmi silnou chuť a vůni, v menším množství zesiluje chuť polévek a pokrmů vůbec - sušený není tak výrazný

likér vaječný - vaječný koňak

likér připravovaný často podomácku z lihu (rumu), žloutků, kondensovaného mléka, cukru a vanilky

lilek - baklažán

pěstován v různých variantách, dužina při úpravě natahuje tuk - připomíná vzdáleně houby - před úpravou osolit a nechat krátce vypotit štávu, osušit a upravovat

limetka

podobná citronu s tenkou zelenou kůrou, kterou lze konzumovat - součást mnoha míchaných nápojů
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]