Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

koriandr - čínská petržel

nať velmi podobná hladké petrželové ale zcela odlišné chuti a vůně

koriandr semeno

orientální koření specifické vůně, je součástí smesi kari koření, používá se celé, drcené nebo mleté

koroptev

drobná pernatá zvěřina - u nás už poměrně málo konzumovaná

kozí maso

zařazuje se ke skopovému a má i podobné vlastnosti

kozí sýr

různé druhy sýrů z kozího mléka ve škále od tvarohovité konzistence s různým ochucením přes zrající až po polotvrdé a tvrdé sýry

krab - krabí maso

korýši různých druhů a velikostí - bílé, narůžovělé maso je velmi cenné - krabi se připravují zpravidla vařením

králík

poskytuje jemné světlé maso lehce nasládlé chuti s minimem tuku - je dobré kombinovat při jeho úpravě tučnou slaninu či vepřové maso

křen - křen selský

kořen trvalé rostliny běžně u nás rostoucí má velmi výraznou chuť a štiplavou vůni. Proto se využívá jen jako doplněk, pochutina či koření.

křen nakládaný - křeník, smetanový křen

zpravidla strouhaný či sekaný, spařený s octem, doplněný olejem a uchovaný ve sklenicích.

křepelčí vejce

drobná vejce jsou vyhledávanou lahůdkou - neobsahují choresterol

krevety

korýši různých druhů a velikostí - jejich ocasní část obsahuje jemné nasládlé maso

krocan - krůta

mohutná drůbež s masem několika rozdílných kvalit a vlastností - peče se v celku i jeho jednotlivé části

krůtí maso

maso mohutné drůbeže - upravují se různé části (prsa, stehna, křídla)

kukuřice

syrová, sladká kukuřice krátce spařená do salátů i pokrmů, kukuřičný klas vařený, opékaný a grilovaný - suchá se zpravidla mele či drtí na krupici (polenta) i na mouku - neobsahuje lepek

kukuřičná krupice - polenta

zpravidla se prodává instatntní, tedy předvařená - je vařené do 5 minut, běžná krupice se vaří 20 minut - podává se jako kaše nebo opečené řezy ze ztuhlé kaše - také vhodná na zahušťování, do těst a podobně

kukuřičný škrob

bílý prášek podobný škrobu bramborovému a stejně používaný - prodávaný u nás také jako maizena

kumkvat

drobný citrus velikosti oliv, konzumuje se včetně kůry - plný vitaminů

kuře

nejčastěji používaná drůbež - prodávaná jak v celku, tak i dělená

kuřecí

různé části a díly z kuřete - křídla, paličky a podobně
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]