přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, používá se především v cukrářství
sladkovodní ryba se světlým masem
tropické ovoce - je nutné z něho odřezat kůru a dřevnatý střed
tepelně opracovaný vepřový bok, máčený v tmavé marinádě a pak uzený
výrazné koření zlepšuje trávení, spíše do cukrovinek, nakládaného ovoce, zeleniny a především pak likérů
arašídy nejsou ořechy ale semena podzemnice olejné čili luštěnina - praží se, přidávají do některých pokrmů - vyrábí se z nich arašídová pasta a máslo
část květního úboru druhu bodláku, jemná zelenina pro libovolné úpravy, nakládá se do chucených nálevů a podobně
mletá, jasně žlutá pryskyřice výrazného, páchnoucího aroma - používat velmi šetrně, nepříjemná vůně tepelnou úpravou mizí
výživné, tučné plody s máslovou chutí, v pokojové teplotě změknou a lze je snadno loupat, dužinu je nutné ochutit - gastronomicky se avokádo zařazuje jako zelenina
hvězdicové plody čínského stromu, součást perníkového koření a orientálních pokrmů i nápojů
bílá dřeň mladých bambusů - syrové je třeba krátce povařit - také se užívají nakládané či marinované plátky či kousky
tropické ovoce dozrávající po sklizni - je možné je citlivě zpracovat i tepelně
bylina jejíž listy mají výraznou kořeněnou vůni - velmi široké využití v teplé i studené kuchyni - jsou vypěstovány různé varianty barev i vůní
tradiční pernatá zvěřina v naší kuchyni - jemné maso je nutné doplnit při úpravě tukem
velké boby nutno namáčet asi 10 hodin před úpravou, mají výbornou moučnou chuť
sušené listy vavřínu jsou hojně užívaným kořením, které vylouhuje tekutina a var - je součástí divokého koření
populární lesní ovoce - velmi cenné - vaří se z něho ovocná omáčka Žahour, ke kynutým knedlíkům, k lívancům a podobně
zpravidla obsahuje bobkový list, petrželovou nať, tymián - podle charakteru pokrmu ja možné směs libovolně doplnit