Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

agar

přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, používá se především v cukrářství

amur

sladkovodní ryba se světlým masem

ananas

tropické ovoce - je nutné z něho odřezat kůru a dřevnatý střed

anglická slanina

tepelně opracovaný vepřový bok, máčený v tmavé marinádě a pak uzený

anýz - bedrník

výrazné koření zlepšuje trávení, spíše do cukrovinek, nakládaného ovoce, zeleniny a především pak likérů

arašídy - burské ořechy

arašídy nejsou ořechy ale semena podzemnice olejné čili luštěnina - praží se, přidávají do některých pokrmů - vyrábí se z nich arašídová pasta a máslo

artyčok

část květního úboru druhu bodláku, jemná zelenina pro libovolné úpravy, nakládá se do chucených nálevů a podobně

asant - asafoetida - ločidlo - čertovo lejno

mletá, jasně žlutá pryskyřice výrazného, páchnoucího aroma - používat velmi šetrně, nepříjemná vůně tepelnou úpravou mizí

avokádo

výživné, tučné plody s máslovou chutí, v pokojové teplotě změknou a lze je snadno loupat, dužinu je nutné ochutit - gastronomicky se avokádo zařazuje jako zelenina

badyán - hvězdicové koření

hvězdicové plody čínského stromu, součást perníkového koření a orientálních pokrmů i nápojů

bambusové výhonky

bílá dřeň mladých bambusů - syrové je třeba krátce povařit - také se užívají nakládané či marinované plátky či kousky

banány

tropické ovoce dozrávající po sklizni - je možné je citlivě zpracovat i tepelně

bazalka

bylina jejíž listy mají výraznou kořeněnou vůni - velmi široké využití v teplé i studené kuchyni - jsou vypěstovány různé varianty barev i vůní

bažant

tradiční pernatá zvěřina v naší kuchyni - jemné maso je nutné doplnit při úpravě tukem

bílek

vaječný bílek

bob zahradní - chlebové fazole

velké boby nutno namáčet asi 10 hodin před úpravou, mají výbornou moučnou chuť

bobkový list - vavřín pravý

sušené listy vavřínu jsou hojně užívaným kořením, které vylouhuje tekutina a var - je součástí divokého koření

borůvky

populární lesní ovoce - velmi cenné - vaří se z něho ovocná omáčka Žahour, ke kynutým knedlíkům, k lívancům a podobně

bouguet garni - svazek bylin

zpravidla obsahuje bobkový list, petrželovou nať, tymián - podle charakteru pokrmu ja možné směs libovolně doplnit
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]