Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

banány

tropické ovoce dozrávající po sklizni - je možné je citlivě zpracovat i tepelně

Popis původu: Banánovník je původem z Dálného východu ale jeho pěstování se rozšířilo do celého světa. Daří se mu v teplém a vlhkém prostředí. Na jediné rostlině naroste až 200 banánů během roku. U nás zpravidla jeden druh banánů - dozrává při teplotě 13 stupňů - chlad v ledničce banány poškozuje. Hnědavé tečky či skvrny na slupce banánů naznačují vyšší tvorbu přírodních sacharidů a nejsou vadou. Existují banány zeleninové, v barevných variantách, s citronovou a jinou příchutí.

Využití v kuchyni: Banány zpravidla využíváme jako čerstvé ovoce, oloupané k přímé konzumaci. Pokud banány aranžujeme na mísu, měl bychom skrojit oba konce banánu a případně překrojit banán v půli a řezem je postavit na mísu. Banány jsou skvělé v ovocných salátech, či jako dezert s čokoládovou polevou či omáčkou Méně zralé lze krátce dusit na másle či v karamelových či ovocných omáčkách s likérem - případně flambovat Banány můžete krátce smažit v jemném vinném či jiném těstíčku nebo zapékat s kokosovou drobenkou či v tenkých plátcích těsta

Výživové hodnoty: Banány jsou na rozdíl od jiného ovoce bohaté na sacharidy a tudíž zasytí. Obsahují vitaminy A, C, E a některé z řady B, dále kyselinu listovou, draslík, hořčík, jód . Ideální potravina jako zdroj energie a přirozených minerálů při vyšší tělesné aktivitě. V kombinaci s jogurtem působí velmi aktivně na očistu zažívacího traktu. Odvádějí vodu z organizmu. Působí jako prevence proti vysokému tlaku. Pozor - konzumace nedozrálých banánů může způsobit zvýšenou plynatost.

Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]