Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

POHANKA - tatarka


Rdesnovitá rostlina původem z daleké Asie dovezená do Evropy nájezdníky - Tatary. od nich je také odvozeno její druhé pojmenování. Dlouhou dobu se hojně pěstovala ale s příchodem brambor na náš stůl a posléze s dostatkem pšeničné mouky z naší kuchyně téměř vymizela. Snad jen na Valašsku se tradice jejího pěstování a konzumace udržela dodnes. Trojboká tmavá tobolka skrývá béžově šedé či nazelenalé semínko, které má velmi vysokou výživovou hodnotu. Vláknina, bílkoviny, škroby ale i jemné tuky z ní činí cenný zdroj živin a další látky vpravdě zázračnou potravinu. Rutin je významný pro pružnost našich cév, udržování patřičné hladiny cholesterolu v krvi a také zesiluje ochranné účinky vitaminu C. Samotná pohanka pak dává tělu vitaminy řady B a celou řadu minerálních látek. Pohanku stačí pouze krátce povařit či spařit a nechat pod poklicí nabobtnat. je připravena za 15 - 20 minut. Lze ji používat podobně jako rýži, vmíchat do bramborové kaše a podobně. Na trhu je k dostání loupaná pohanka celá KROUPA nebo LÁMANKA a také pohanková MOUKA. Také se objevuje pohanka zahnědlá - loupaná za tepla (párou). Ta má po spaření pro mnohé nepříjemnou vůni a chuť. Je proto lepší používat pohanku světlou zeleno šedou.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]