MISO - aka miso
Pasta z fermentovaných sojových bobů a obilnin. Vyrábí se dlouhodobým prokvašováním rozdrcených sojových bobů pomocí kvasinek v kombinaci s rýží, pšenicí, ječmenem a podobně. Podle délky fermentace vzniká miso světlé, bílé či žluté (kome), červené (mugi) nebo tmavé, hnědé (hacho). Tato pasta, hojně používaná v japonské kuchyni obsahuje živé enzymy, esenciální oleje a další velmi cenné látky včetně vitaminu B12. V japonské tradici je to potravina dávající tělu životní sílu a harmonii. V kuchyni se miso používá jak studené - pomazánky, zašlehání do salátových dresinků a podobně nebo pro dochucení teplých pokrmů, polévek, dušenin a šťáv. Snadno se teplem rozpustí a lehce zahušťuje. Má-li si zachovat blahodárný vliv na náš organismus, není vhodné ho vařit, jen zahřát na závěr v pokrmu.