Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

MÁSLOVÁ RYBA - MODROHLAV


PORONOTUS TRIACANTHUS (čti poronotus triakantus):
Latinský název pro mořskou rybu, které se česky nejčastěji říká modrohlav. Anglicky Butterfish, německy Butterfisch. Je to tuňákovitá ryba s plochým oválným tělem, kovově modře zbarvená. Dosahuje délky 60 cm, přitom na výšku měří asi 40 cm. Typická je ocasní ploutev ve tvaru písmena V, se špičatými konci. Žije nejhojněji v amerických vodách, ale loví se také v evropských vodách. Má chutné maso a často se objevuje na jídelních lístcích v restauracích všude na světě, také v Česku.
Pokud jste tuto rybu ještě neokusili, vřele ji vám doporučuji. Má totiž bílé jemně vláknité maso. Prodává se čerstvá i mražená a stačí z filetu nakrájet silnější plátky, osolit obalit v hladké mouce a upéci na oleji či sádle, případně i přepuštěném másle. Jen jednoduchá přírodní úprava, třeba s troškou bylinkového másla nebo nasekanou petrželkou na závěr nechá vyznít tuto lahůdku nebývalé kvality.

Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]